Altın Oran Nasıl Hesaplanır,Altın Oran Nedir,Altın Oran Örnekleri,Doğadaki Altın Oran,Altın Oran Nerelerde Kullanılır,Altın Oran Kabe Mucizesi,Altın Oran Nerelerde Bulunur,Altın Oran Fibonacci,Altın Oranını Kullanıldığı Yerler,Altın Oran Formülü,İnsan Yüzünde Altın Oran,Mona Lisa Altın Oran,Altın Oran Tarihi,Dünyanın Altın Oran Noktası,İnsan Vücudunda Altın Oran,Yüzde Altın Oran,Altın Oran Hesaplama,Altın Oran Tarihçesi,Altın Oran Cetveli,Vücutta Altın Oran,Ayçiçeği Altın Oran,Altın Oran Yüz,Altın Oran Mimarlık,Altın Oran,Altın Oran Vücut,Tasarımda Altın Oran Makalelerini Dershaneler bloğumuzda araştırılarak sizlerin beğeninize sunulmuştur Yorum ve desteklerinizi bekliyoruz
Altın Oran Formülü, Evrende görebileceğimiz tüm nesne ve varlıkların parçaları arasında bir uyumun olduğunu ve yıllar boyunca hiç değişmediği saptandığından "Yaratıcı‘nın matematik" sistemi olarak bilinen bağıntıya “altın oran” denir. Matematikte ve sanatta bir çok kez karşılaşabileceğimiz bu oran, aslında basit bir kuraldır.
Gözlemleyebildiğimiz bütün varlık aleminde bu oranın geçerli ve tutarlı olarak gözükmesi, insanları şaşkına çeviren ciddi bir sistemi ortaya çıkarır. Evrenin başlangıcından bu yana tutarlı olarak bütün varlıklarda aşağıda açıklanacak olan 1,618’e karşılık gelen bir oranın gözlenmesi, dünyaca ünlü matematikçilerin de hayranlıkla incelediği ve kendi çalışmalarında kullandıkları bir konudur.
İnsanlık tarihinin başlangıcından beri, evrendeki düzeni keşfetme isteği de olmuştur. Geçmişte yapılan bütün çalışmalar, evrenin tesadüfi bir düzen içinde yaratılmadığını, hâlâ insan aklının alamayacağı kadar sistematik bir ölçü içerisinde yaratıldığını göstermektedir. Evrendeki bu sistem, kuşkusuz sayılar üzerine oturtulmuştur. Yaratılmış olan her şey, bir sayıya karşılık gelir. Matematiksel kurallar dil bilimini bile şekillendirmiştir.
Biz bu sayıları, daha çok gündelik mühendislikte, matematik hesaplamalarında, ölçüp tartmada ve bunun gibi basit konular üzerinde inceliyoruz. Felsefi manada düşündüğümüzde, doğa yasalarının ve varoluşun temelinde de bu sayılar yer alır.
İlk olarak kimler tarafından keşfedildiği bilinmese de, bu konu üzerinde yapmış ilk kapsamlı çalışmalar Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından ortaya konulmuştur. Milattan önce 300’lü yıllarda yazdığı elementler adlı tezinde Öklid, ekstrem ve önemli oranda bölmek olarak altın orana değinmiştir.
Antik Mısır döneminde keops piramidinde ve çok sonraları Leonardo da Vinci’nin İlahi Oran adlı çalışmada sunduğu resimlerde ve daha onlarcası sayılacak nesne ve çalışmalarda kullanıldığı bilinen altın oran, Fibonacci Sayılar olarak da bilir. İtalyan kökenli Leonardo Fibonacci, Orta Çağın en ünlü matematikçisi olup, birbiri arasında ardışık ilişki ve olağanüstü bir oran bulunduğunu iddia ettiği sayıların kaşifidir. Kainattaki muhteşem düzenle birebir örtüşen bu keşfi sebebiyle, altın orana da adının ilk iki harfi olan Fi (Φ) sayısı da denmektedir.
Altın Oran Formülü
Altın oran, Matematikte 3,14 sayısına karşılık gelen ve bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen pi (Π) sayısı gibi, 1,618’e eşit olan sabit sayıya verilen addır ve Fi (Φ) simgesiyle gösterilir. Fi sayısının (Φ) bulunabilmesi için temel olarak şu matematik kuralından yararlanılır:
B noktasından bölünen bir AC doğru parçasında küçük parçanın büyük parçaya oranı ile büyük parçanın tüm doğruya oranı aynı olmalıdır. Yani, küçük AB doğru parçasının büyük BC doğru parçasına oranı ile büyük BC doğru parçasının AC doğrusuna oranı birbirine eşit olmalıdır. Bu kurala göre x+1=x2 denkleminden x2-x-1=0 denklemini türetebiliriz.
1,618 sayısının matematiksel bir şaşırtıcı yanı da tersinin bir eksiğine; karesinin ise bir fazlasına eşit olması gibi evrende eşi benzeri olmayan bir özelliğe sahip tek sayı olmasıdır. Bu kuralı açarsak: Bir sayının tersi, 1'in o sayıya bölünmesi ile elde edilir. Mesela 2‘nin tersi 1/2=0,5‘tir. Buna göre Fi sayısının (Φ) tersi ise, 1/1,618=0,618‘dir. Yani tersi, kendisinin 1 eksiğine eşittir. Yine aynı şekilde Fi sayısının (Φ) karesi (1,618)2=2,618‘e, kendisinin bir fazlasına eşittir. Bu, şaşkınlık verecek bir durumdur ve bu özelliğe uygun başka bir sayı yoktur!
Altın oran formülü, doğadaki tüm varlıklar üzerinde görüldüğü için, 1,618 sayısına ulaşmak zor değildir. Ancak bu formül sistemini iyi kavramak ve nesneler üzerinde ona göre bir ölçü belirlemek gerekir. Altın oranın en iyi anlaşılabileceği şekil, altın dikdörtgen adı verilen ve bir kareden oluşan geometrik şekildir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder