Altın Oran Nasıl Hesaplanır,Altın Oran Nedir,Altın Oran Örnekleri,Doğadaki Altın Oran,Altın Oran Nerelerde Kullanılır,Altın Oran Kabe Mucizesi,Altın Oran Nerelerde Bulunur,Altın Oran Fibonacci,Altın Oranını Kullanıldığı Yerler,Altın Oran Formülü,İnsan Yüzünde Altın Oran,Mona Lisa Altın Oran,Altın Oran Tarihi,Dünyanın Altın Oran Noktası,İnsan Vücudunda Altın Oran,Yüzde Altın Oran,
Altın Oran Hesaplama,Altın Oran Tarihçesi,Altın Oran Cetveli,Vücutta Altın Oran,Ayçiçeği Altın Oran,Altın Oran Yüz,Altın Oran Mimarlık,Altın Oran,Altın Oran Vücut,Tasarımda Altın Oran Makalelerini Dershaneler bloğumuzda araştırılarak sizlerin beğeninize sunulmuştur Yorum ve desteklerinizi bekliyoruz
Altın oran cetveli; Bu sistem dünyanın ve kainatın hemen hemen her yerinde olan ve bulunan matematik ve sanatta, bütün parçalar arasında gözlemlenen, içerisinde uyum açısından en etkin boyutları veren bir orandır. Altın oran en eski olarak Yunanlılar ve Mısırlılar tarafından bulunmuştur ve de kullanılmıştır. Bu oran sayı değeri olarak 1,618'i işaret eder.
Altın oran ezelden beri matematikte ve fizikte çok eski olmasına karşın insanların bunu ne zaman fark edip kullandığı bilinmemektedir. Ayrıca da bu altın oranın dünya tarihi boyunca keşfedilmiş olma olasılığı yüksektir. Altın oran ile ilgili olarak en eski bilgi Euclid' in elementler ismini verdiği tezinde altın oranın sayı değeri olan 1,618'den bahsettiği görülmüştür.
Altın oran cetvelinin kullanıldığı yerler;
- İnsan bedeni;
- İnsan kafası,
- Ayçiçeği,
- Çam kozalağı,
- Papatya çiçeği,
- Mona Lisa,
- Tavşan,
- Deniz kabuğu,
- Eğrelti otu,
- Tütün bitkisi bunlardan sadece birkaçıdır. Neredeyse kainatta bulunan her şeyde bir altın oran vardır. Bunun ölçümlenmesi ve belirlenmesi de ancak altın oran cetveli ile mümkündür.
Altın oran cetveli kullanımı için özellikle matematik ve sayılar yani geometrik şekiller ve sayılar kullanılır. Ayrıca altın oran pergeli dediğimiz pergel yardımı ile altın oran olup olmadığının araştırılması için bu malzemelerin hepsi kullanılır. Uygulanacak nesnenin merkezine bir kare çizilerek içerinde yarı çapı alınır ve ortaya çıkan dikdörtgenlerin kenar yarı çağlarından pergel yardımı ile bir daire çizilir. Oluşan şeklin bir köşesi mutlaka sizlere altın oranın sayı değer olan 1,618'i veriyorsa bu nesne tamamen altın oran hesaplanarak yapılmıştır. Aslında bu oran yaratıcı tarafından kullanılan ve kainattaki her şeyde olan bir orandır.
Altın oran cetveli; Fibonacci sayıları olarak bilinen bir sistem üzerine kuruludur bu sistem sayıları; 0,1,1,2,3,5,8,13,21... şeklinde devam eden bir sistemdir. Bu sistemle altın oran yani yaratıcı mucizesi olan oran ile arasında ilginç bir bağlantı vardır. Altın oran için kullanılan fi sembolü aslında Fibonacciden alıntı edilmiştir. Belirtilen dizedeki ardışık iki sayının oranı aslında altın orana doğru bir yaklaşım içerisindedir. O yüzdende Fibonacci ardışıkları, altın oran yorumlaması olarak da bilinir. Dizin ilerledikçe iki ardışık sayı arasında altın oran sayı değeri olan 1,618'e yaklaştığı gözlemlenir. Buda altın oranın çok eski tarihlerden beri kullanılmasının nedeni olarak aslında her tarih evresinde bir şekilde keşfedildiğinin göstergesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder