31 Mayıs 2020 Pazar

Bölme Bölünebilme

A) Bölme


Bölme işleminde;
A = B.C + K  biçiminde gösterilir.
Bir bölme işleminde;
  1. K < B dir.
  2. K = 0 ise A sayısı B sayısına tam olarak bölünür.
  3. Kalan bölümden küçük ise bölen ile bölümün yerlerinin değiştirilmesi kalanı değiştirmez. 
A, B, c, d, e, f, birer tamsayı olmak üzere,

Çarpanlara Ayırma Konu Anlatımı

Matematiğin en önemli konularından birisi çarpanlara ayırma konusudur. Bir konu olmanın ötesinde diğer konularda işlem yaparken de sürekli bu konuda öğrendiklerimize ihtiyaç duyarız. Aslında çarpanlara ayırma bir konudan çok bir matematik becerisidir. O yüzden bu konuyu çok iyi öğrenmek gerekir.
Aşağıda konuyu detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Anlatılanları dikkatli bir şekilde okumaya özen gösterin. Ardından da konuyla ilgili çok test çözmeye çalışın. Çünkü bu konuyu iyi bilmezsek diğer matematik konularında da zorlanırız.

Çarpan Kavramı

Sayıların çarpanları vardır. Her sayı çarpanlarıyla birlikte ifade edilebilir.

Mutlak Değer

Bir sayının, sayı sayı doğrusunda belirttiği noktanın uzaklığına, bu sayının mutlak değeri denir.
mıutlak değer ve uzaklık
a ≥ 0 ise,  |a| = a
a < 0 ise,  |a| = -a dır.
* |a|  ≥ 0

Mutlak Değerin Özellikleri

Faiz ve Karışım Problemleri

Faiz Problemleri

Faiz problemlerinin çözümünde aşağıdaki formülden yararlanacağız.
F : Alınan faiz miktarı
A : Faize yatırılan ana para miktarı
n : Yıllık faiz oranı
t : faiz süresi (yıl olarak)
Uyarı:1 aylık faizi bulmak için 1 yıllık faizin 12 de 1 i alınır.
Örnek:


26 Mayıs 2020 Salı

Sayı Basamakları ve Sayı Sistemleri






Basamak ve Taban

Bir doğal sayıyı oluşturan rakamlardan her birine basamak, rakamların bulundukları yerdeki değerine basamak değeri ve bu doğal sayının tanımladığı sayı sistemine de sayı tabanı (düzeni) denir.

Çözümleme

n sayı tabanı ve a, b, c, d, e rakamları n den küçük olmak üzere,
A = (abcde)sayısının basamakları 
e : n0 lar basamağı,
d : n1 ler basamağı,
c : n2 ler basamağı,
b : nler basamağı,
a : n4 ler basamağıdır.
A = (abcde)n = a.n4 + b.n3 + c.n2 + d.n+ e.n0
şeklinde yazılmasına A sayısının n tabanına göre çözümlenmesi denir.


Temel Kavramlar




Rakam

Sayıları ifade etmeye yarayan sembollere denir. Onluk sayma sisteminde kullanılan rakamlar: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 dur.

Sayılar

Sayılar, Matematik merdiveninin ilk basamağıdır. Ma­tematiği binaya benzetirsek, onun temelini sayılar oluşturur. Temel sağlam olmazsa yani sayılar iyi öğ­renilmezse, üzerine bina edilecek olan diğer konular iyi anlaşılmayacaktır. Bu nedenle sayılar iyi öğrenilmelidir.


İşlem Nedir ?






A boş olmayan bir küme ve A Ì B olmak üzere, A x A kümesinden B kümesine tanımlı her fonksiyona, A kümesinde bir ikili işlem ya da işlem denir. İşlem +, -, ., :, οΔ, Ä,¤,Å, ... gibi sembollerle gösterilir.
Örnek:
Tam sayılar kümesinde
x ο y = 2x + 5y biçiminde ο işlemi tanımlanmıştır. Buna göre, 5 ο (-1) işleminin sonucunu bulalım.
Çözüm:


Mutlak Değer




Mutlak Değer

Mutlak değer tanım olarak bir sayının sayı doğrusunda 0 noktasına olan uzaklığıdır. Mutlak değeri anladığımız zaman matematikte uzaklık kavramını da anlamış oluruz. Bir ifadenin mutlak değeri o ifadenin uzaklığı anlamına gelmektedir. Örneğin, |x - y| demek x ve y sayılarının farkının orjine uzaklığı demektir.



Köklü İfadeler






n, 1 den büyük bir doğal sayı olmak üzere, xn = a eşitliğini sağlayan x sayısına a nın n. dereceden kökü denir.
a nın n. dereceden kökü n2 şeklinde gösterilir.
2a = √a    ;     karekök a
3a =         ;     küpkök a
4a            ;     dördüncü dereceden kök a şeklinde dir.
na ifadesinnin bir reel sayı olabilmesi için a ≥ 0 ya da n tek sayı olmalıdır. Yani n pozitif çift tam sayı ve a negatif reel sayı ise na ifadesi reel sayı değildir.


Ebob Ekok



Ortak bölen veya ortak kat kavramları bir birinden farklı en az iki doğal sayı için söz konusudur.

1. Ebob (En Büyük Ortak Bölen)

Birbirinden farklı en az iki doğal sayıyı birlikte bölebilen en büyük doğal sayıya bu sayıların en büyük ortak böleni denir ve ebob ile gösterilir.

2. Ekok (En Küçük Ortak Kat)

Birbirinden farklı en az iki doğal sayıya birlikte bölünebilen en küçük doğal sayıya bu sayıların en küçük ortak katı denir ve ekok ile gösterilir.
Örnek:



13 Mayıs 2020 Çarşamba

ATATÜRK'ÜN ANKARAYA GELİŞİ




Birinci Dünya Savaşı sonunda yurdumuz yenilmiş sayıldı. Düşmanlar dört bir yandan vatanımıza saldırdılar. Sevr Antlaşmasına göre yurdumuzun düşmanlar tarafından bölünmesi kararlaştırıldı.

Urfa, Antep, Maraş, Adana, Antalya ve Osmanlı Devleti’nin merkezi İstanbul işgal edildi. Yunanlılar 15 Mayıs 1919’da İzmir’e girdiler.

Yurdumuzu bu durumdan kurtarmak ve halkla el ele vermek için, Atatürk 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktı. Halk tarafından büyük bir coşkuyla karşılanan Atatürk, 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geldi. Burada alınan kararlar 22 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi olarak yayınlandı.

Daha sonra Erzurum’a geçen Atatürk, 23 Temmuz 1919’da Erzurum Kongresini, 4 Eylül 1919’da da Sivas Kongresini topladı. Bu kongrelerde milli iradeye dayalı hükümet kurulması ilk hedef olarak belirlendi. Tüm illere telgraflar çekilerek halkın kendi adına karar verecek temsilcileri seçmesi istendi. Seçilen temsilcilerin toplanacağı bir yer gerekliydi. Ankaralılar Atatürk’ü ve temsil heyetine seçilenleri Ankara’ya davet ettiler.


ATATÜRK HAFTASI




Ülkemizin kurtarıcısı, devletimizin kurucusu Atatürk, 10 Kasım 1938 günü saat dokuzu beş geçe öldü.

O tarihten bu yana 10 Kasım'la başlayan hafta, yurdumuzda Atatürk Haftası olarak değerlendirilir. Bu hafta içinde, Atatürk'ün yaşamı, yurtseverliği, inkılap ve ilkeleri anlatılır. Ata'nın daha iyi tanıtılması amacıyla açık oturumlar düzenlenir. Radyo ve televizyonda, Atatürk'ün konuşmaları kendi sesinden dinletilir. Atatürk'le ilgili filmler gösterilir. 10 Kasım günü Atatürk, tüm yurtta törenlerle anılır. Ölüm anı olan saat dokuzu beş geçe "ti" sesi ile saygı duruşuna geçilir. Kara ve deniz taşıtları oldukları yerde durarak düdüklerini çalarlar. Düzenlenen anma törenlerinde Ata'nın yaşam öyküsü, Atatürk inkılap ve ilkeleri anlatılır, seçilmiş Atatürk şiirleri okunur.

ATATÜRK'ÜN YAŞAMI

Selanik'te Ahmet Subaşı Mahallesinin Islahane Caddesinde iki katlı pembe boyalı bir ev vardı. Bu evde Ali Rıza Efendi ile Zübeyde Hanım otururdu. 1881 yılında bir oğulları oldu. Adını Mustafa koydular. Mustafa sarı saçlı, mavi gözlü bir çocuktu.
Bütün çocuklar gibi Mustafa'nın çocukluğu da mahallede komşu çocukları ile güle oynaya geçti. Mustafa, Şemsi Efendi Okuluna başladı. Kısa bir süre sonra babası Ali Rıza Efendi öldü.
Güç koşullar altında öğrenimini sürdüren Mustafa, bugünkü askeri ortaokul dengi olan Askeri Rüştiye'ye başladı. Orta kısmı başarı ile bitirdikten sonra lise dengi olan Manastır Askeri İdadi'sine yazıldı. Derslerine düzenli olarak çalışan Mustafa Kemal liseyi bitirdi.


ANNELER GÜNÜ HAKKINDA YAZILANLAR




Mayıs ayının ikinci pazar günü Anneler Günü'dür. Anneler Günü evrensel bir gündür. Dünyada milyonlarca ana bugün çocukları tarafından sevgi ve saygı ile anılır.

Anneler Günü ülkemizde 1955 yılından bu yana kutlanıyor. Türk Kadınlar Birliği ülkemizde her yıl çocukları için büyük fedakarlığa katlanan annelerden birini yılın annesi seçer. Yılın annesinin kişiliğinde tüm annelere iyi dilekler sunulur.
 
Amerika'nın Filedelfiya eyaletinde 9 Mayıs 1966 günü Jarvis isimli bir kızın annesi öldü. Annesini çok seven Jarvis'in üzüntüsü aylarca sürdü. Hayatla kimsesi kalmayan Jarvis ölüm olayına bir türlü alışamadı. Yaşama küstü. Canlılığını, yaşama sevincini yitirdi. Yemedi, içmedi bir ara ölmeyi bile düşündü. Jarvis'in bu durumunu yakından izleyen komşusu Jarvis'le arkadaş oldu. Bir gün yaşlı komşu söyleşi sırasında Jarvis'e «İnsanlar doğar, yaşar, ölür. Bu bir doğa kanunudur.» dedi.

Bu iki cümle, Jarvis'i çok etkiledi. Ölümün de doğmak, yaşamak gibi bir doğa olayı olduğunu düşündü. Ancak bu doğruyu bulmak Jarvis'in annesine olan sevgisini azaltmadı.


ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU



Mustafa Kemal Paşa, Erzurum, Sivas Kongrelerinden sonra 27 Aralık 1919 günü Temsilciler Kurulu üyeleriyle birlikte Ankara'ya geldi.
O zamana kadar Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti İstanbul idi. Osmanlı Mebusan Meclisi son kez 12 Ocak 1919'da İstanbul'da toplandı. 16 Mart 1919 günü İngilizler İstanbul'a girdi. Önce meclisi bastılar. 

Bu olay üzerine birçok milletvekili Anadolu'ya geçti. Yakalananlardan çoğu tutuklandı. Artık Osmanlı Mebusan Meclisi'nin İstanbul'da toplanma olasılığı kalmamıştı. Milletvekillerinin toplanacağı ve ülkenin yönetileceği bir başkent gerekiyordu.


DÜNYANIN GÖZÜNDE ATATÜRK





Franklin D. Roosevelt (Amerika Birleşik Devletleri Başkanı)  : GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK EN BÜYÜK DEVLET ADAMI


Mustafa Kemal hakkındaki bilgiyi O'nu çok iyi tanıyan birisinden edindim. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetleri Birliği'nin Dışişleri Bakanı Litvinof la görüşürken, onun fikrince bütün Avrupa'nın en değerli ve ilgi çekici devlet adamının bugün Avrupa'da yaşamadığını, Boğazların gerisinde, Ankara'da yaşadığını, bunun Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyledi.
(Üç Adam, Kemal Atatürk-Roosevelt-Mussolini, 1937)

D. Lloyd George (İngiltere Başbakanı) : YÜZYILIMIZIN DAHİSİ 

Yüzyıllar nadir olarak dahi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki, o büyük dahi çağımızda Türk milletine nasip oldu. (1922)
(K. Atatürk ve Milli Mücadele T., 1958, s. 508)

Winston Churchill (İngiltere Başbakanı) : ATA'NIN ÖLÜMÜ BÜYÜK KAYIPTIR


Anılarla Atatürk



İZMİR SUİKASTI

İzmir'de hazırlanan o alçakça suikastın sonuçsuz kalmasından sonra bir gün bize şu olayı anlatmıştı:
—Ziya Hurşit'in beni öldürmeye memur ettiği iki zavallı vardı. Sorguları yapıldıktan sonra bunların birisini yanıma çağırdım. Odada kimse yoktu. Kendisine sordum:
— Sen Mustafa Kemal'i öldürecekmişsin, öyle mi?
— Evet, dedi. Ben yine sordum:
— Mustafa Kemal ne yapmıştı ki onu öldürecektin?
— Fena bir adammış o. Memlekete çok fenalık yapmış. Sonra bize onu öldürmek için para da vereceklerdi.
— Sen Mustafa Kemal'i tanıyor musun?
— Hayır.
— O halde tanımadığın bir adamı nasıl öldürecektin?
— Geçerken işaret edecekler, Mustafa Kemal işte budur, diyeceklerdi. Biz de öldürecektik.

  O zaman cebimdeki tabancayı çıkararak kendisine uzattım:
— Mustafa Kemal benim, haydi al eline tabancayı, öldür, dedim.

Herif benden bu karşılığı alınca yıldırımla vurulmuş gibi oldu. Bir süre şaşkın şaşkın yüzüme baktıktan sonra diz üstü kapanarak hüngür hüngür ağlamaya başladı.

Yahya Galip KARGI

Kaynak: Yücel Dergisi, 1948

ASKERLE GÜREŞ


TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURUCUSU VE İLK CUMHURBAŞKANI ATATÜRK





Atatürk 1881 yılında, Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Asıl adı Mustafa'dır. Selanik'te yeni açılmış "Şemsi Efendi Mektebi"nde ilkokula başladı. Selanik Askeri Rüştiyesi'ni, sonra Manastır Askeri İdadisi'ni bitirdi. 1899'da İstanbul'a gelip "Harbiye Mektebi"ne girdi. 1905'te Harp Akademisi'ni bitirip Şam'daki 5. Ordu'ya gönderildi. Orada "Vatan ve Hürriyet" adlı gizli, ilerleme amacını güden derneği kurdu. 1907'de Manastır'daki 3.Ordu'ya tayin edildi. 

"Vatan ve Hürriyet" cemiyeti oradaki "İttihat ve Terakki" cemiyetiyle birleşti. 13 Nisan 1909'da İstanbul'da çıkan "31 Mart Vaka’sı" üzerine, adını verdiği "Hareket Ordusu"nun Kurmay Başkanı olarak bu kuvvetlerle İstanbul'a geldi. Ordu Komutanlığı tarafından İstanbul halkına yayınlanan bildiriyi de Mustafa Kemal yazdı.


Almanak Türkiye 1990 - 1999 Yılları





1990                                                                

2 Ocak 1990 : DEV-SOL terör örgütünün yönetici kadrosundan Sinan Kukul, Sağmalcılar Cezaevi'nden kaçtı.
5 Ocak 1990 : İrticai faaliyetlere karıştıkları gerekçesiyle, Hava Kuvvetleri'ne mensup 15 subay ve astsubay ordudan atıldı.
9 Ocak 1990 : Şair ve yazar Cemal Süreyya öldü.
10 Ocak 1990 : Anayasa Mahkemesi, 'fahişe ve hayat kadınlarına yönelik tecavüzün' daha hafif hapis cezası ile cezalandırılmasını Anayasa'ya uygun buldu.
12 Ocak 1990 : Zorunlu askerliğe hayır kampanyası başlatan Dr. Tayfun Gönül'ün röportajını yayınlayan Güneş Gazetesi, İstanbul DGM tarafından toplatıldı.
18 Ocak 1990 : Kamuoyunda 'Kıyak Emeklilik Yasası' olarak anılan, Milletvekillerinin emeklilik haklarını düzenleyen yasa TBMM'de kabul edildi.


21 Ocak 1990 : Adnan Oktar (Adnan Hoca) ve müridi oldukları öne sürülen 66 erkek ve 68 kız gözaltına alındı.
30 Ocak 1990 : 1989'da İstanbul'da yapılan 1 Mayıs gösterilerinde, Mehmet Akif Dalcı'yı öldürdüğü iddia edilerek gazetelerde fotoğrafları yayınlanan Trafik Polisi Mehmet Kazım Çakmakçı, teröristlerce şehit edildi.
31 Ocak 1990 : Türk Hukuk Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy, düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.
19 Şubat 1990 : Dışişleri Bakanı Mesut Yılmaz, görevinden istifa etti. Dışişleri Bakanlığı'na Devlet Bakanı Ali Bozer getirildi.
24 Şubat 1990 : İstanbul Milletvekili Doğancan Akyürek, ANAP'tan istifa etti.
7 Mart 1990 : Hürriyet Gazetesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazarı Çetin Emeç ile şoförü, düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldüler.
13 Mart 1990 : Hava Kuvvetleri'nden, 'irtica' nedeniyle 146 subay ve astsubayın daha ordudan ilişiği kesildi.
15 Mart 1990 : 2 gün önce Mardin kırsalında öldürülen 13 PKK militanından birinin Nusaybin'de yapılan cenaze töreninde olaylar çıktı. 1 kişi öldü. Olayların büyümesi üzerine, sokağa çıkma yasağı kondu. 500'e yakın kişi gözaltına alındı.


12 Mayıs 2020 Salı

Almanak Türkiye 1980 - 1989 Yılları





1980                                                                
    
2 Ocak 1980 : Komutanların Hükümete bir uyarı mektubu verdiği ileri sürüldü ancak mektubu kimse sahiplenmedi.
- Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana (Leyla Zana'nın kocası) hakkında, bölücülük ve Kürt propagandası yaptığı gerekçesiyle dava açıldı.
5 Ocak 1980 : Demirel, Ecevit'in 'AP-CHP işbirliği' önerisini reddetti.
11 Ocak 1980 : Buca Cezaevi'nde siyasi mahkumların kaldığı tarafta 150 metrelik bir tünel ortaya çıkarıldı.
16 Ağustos 1980 : Adalet Bakanlığı'nda bazı önemli dosya ve belgelerin çalındığı açıklandı.

23 Ocak 1980 : İzmir Tariş'te Güvenlik Güçleriyle eylemciler arasında çıkan çatışmada, 20'si Polis, 1'i Jandarma olmak üzere toplam 35 kişi yaralandı.
- Çıkan olaylar üzerine Ege Üniversitesi tatil edildi.
24 Ocak 1980 : Ünlü '24 Ocak Kararları' alındı. IMF'nin isteklerini kabul ettik. Devalüasyon sonucu dolar 70 lira oldu. A'dan Z'ye her şeye zam geliyor.
7 Şubat 1980 : Bern Büyükelçimiz Doğan Türkmen, Ermeni teröristlerin saldırısından yaralı olarak kurtuldu.
12 Şubat 1980 : İzmir'de artan gerilim üzerine şehre 3.000 asker gönderildi. Çatışmalar devam ediyor.

Almanak Türkiye 1970 - 1979 Yılları





1970                                                                

6 Ocak 1970 : Başbakan Demirel, devam eden anarşik olaylar karşısında halkı sağduyuya ve göreve çağırdı.
7 Ocak 1970 : Grip salgını tüm yurtta etkili durumda. 33 İlde okullar tatil edildi.
14 Ocak 1970 : Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Orgeneral Asım Gündüz (doğ:1880) öldü.
26 Ocak 1970 : Konya bağımsız milletvekili Prof. Necmettin Erbakan tarafından 'sağ cephe boşluğunu doldurmak' amacıyla Milli Nizam Partisi (MNP) kuruldu.
11 Şubat 1970 : Kore Savaşına katılan Türk Tugayının Komutanı General Tahsin Yazıcı (Doğumu:1893) öldü.
- 1970 yılı bütçesi 214'e karşı 224 oy ile reddedildi. Demirel istifa etti. Cumhurbaşkanı Sunay, Demirel'i tekrar Kabineyi Kurmakla görevlendirdi.
20 Şubat 1970 : Boğaz Köprüsü'nün temeli Sunay ve Demirel tarafından atıldı.
3 Mart 1970 : Demirel, 3. Kabinesini eski bakanlar ile kurdu. 172'ye karşı 232 oy ile güvenoyu aldı.
3 Mart 1970 : Sultanahmet Meydanı'nda bulunan Halide Edip Adıvar'ın büstü, gece meçhul kişilerce parçalandı.

18 Mart 1970 : Yüksek Öğretmen Okulu'nda olaylar, 1 öğrenci öldü.
19 Mart 1970 : İstanbul Teknik Üniversitesi'nde polisler tarafından arama yapıldı.
27 Mart 1970 : Gediz'de şiddetli deprem. 1087 ölü var. 90.000 kişi evsiz kaldı.
6 Nisan 1970 : İstanbul Üniversitesi, meydana gelen anarşi olaylar sebebiyle süresiz kapatıldı. Okul polis kordonu altına alındı.
8 Nisan 1970 : Ermeniler, Beyrut'ta Türk Haftası'nın açılışını önlediler.
13 Nisan 1970 : Öğrenciler Ankara Tıp Fakültesi'ni bastılar. 1 askeri doktor öldü. Olayların büyümesi üzerine Ankara Üniversitesi'ne bağlı bazı fakülteler kapatıldı.
18 Mayıs 1970 : Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrenci yurdu sabaha karşı polis tarafından arandı. Bazı öğrenciler gözaltına alındı.


Almanak Türkiye 1960 - 1969 Yılları





1960                                                                

5 Ocak 1960  :  Nur Cemaati lideri Said-i Nursi, İstanbul'a geldi. Nurcular faaliyetlerini genişletiyorlar.
8 Ocak 1960 :  Hirfanlı Barajı hizmete girdi.
25 Şubat 1960 :  CHP'den Cemil Sait Barlas, 10 ay hapse mahkum oldu.
26 Şubat 1960 :  Hükümet, İnönü'nün diğer birkaç milletvekili ile birlikte dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi.
7 Mart 1960 :  Gazeteci Ahmet Emin Yalman, 15 ay 16 günlük mahkumiyetini çekmek üzere cezaevine girdi.
2 Nisan 1960 :  İnönü'nün Kayseri gezisinde olaylar çıktı.
5 Nisan 1960 :  CHP Meclis Grubu, yayınladığı bildiriyle, son olaylar üzerinde durarak, yurdun selameti bakımından seçimlerin bir an önce yapılmasını istedi.
7 Nisan 1960 :  Başbakan Menderes Parti Grubunda konuştu 1960 :  "Memleket bugün kabili idare olmaktan çıkmıştır. İşler çoktan laçka olmuştur. Adliye işlemez hale gelmiş, idare aciz düşmüştür..."


15 Nisan 1960 :  Gazeteci Ahmet Emin Yalman, sağlık durumundan ötürü tahliye edildi.
18 Nisan 1960 :  DP Bursa Milletvekili Mazlum Kayalar ve Denizli Milletvekili Baha Akşit'in, 'CHP'nin yıkıcı, gayri meşru ve kanun dışı faaliyetlerinin memleket sathında cereyan tarzı ve bunların mahiyetlerinin nelerden ibaret olduğunu tahrik, tespit ve memleketin her tarafında yaygın bir halde görülen kanun dışı siyasi faaliyetlerin muhtelif sebeplerine intikal etmek, matbuat meseleleriyle adli ve idari mevzuatın ne suretle tatbik edilmekte olduğunu tetkik eylemek üzere Meclis tahkikatı açılmasını isteyen önergeleri' kabul edildi.
Önergenin görüşülmesi esnasında Mecliste sert tartışmalar yaşandı. İnönü :  "... Biz demokratik rejimi kurduk. Bu demokratik rejimi, istikametinden ayırıp baskı rejimi haline getirmek tehlikeli bir şeydir. Bu yolda devam ederseniz, ben de sizi kurtaramam..." dedi.


Almanak Türkiye 1950 - 1959 Yılları



1950                                                                

2 Ocak 1950 : Bingöl, Kiğı ve Karlıova dolaylarında şiddetli deprem oldu.
16 Şubat 1950 : Tek dereceli, gizli oy ve açık tasnif esaslarını getiren çoğunluk sistemine dayalı seçim kanunu kabul edildi.
2 Mart 1950 : Emekli Orgeneral Mustafa Muğlalı, Özalp olayı nedeniyle bir süredir devam eden yargılama sonunda idama mahkum edildi, cezası müebbet hapse çevrildi.
20 Mart 1950 : Kurtuluş Savaşı Komutanlarından Orgeneral Ali Sait Akbaytogan (Doğumu:1872) öldü.
24 Mart 1950 : TBMM, seçimin yenilenmesi önergesini, 22'ye karşı 299 oyla kabul etti.
2 Nisan 1950 : Eski Başbakanlardan Recep Peker (Doğumu: 1888) öldü.
10 Nisan 1950 : Kurtuluş Savaşının Büyük Komutanlarından, Mareşal Fevzi Çakmak (Doğumu:1876)  öldü.
28 Nisan 1950 : Kırım Savaşı sırasında (1854), Üsküdar'daki Selimiye Kışlası'ndaki yaralılara da  bakan, dünya çapında ünlü Hemşire Florance Nightingale adına yaptırılan 'F. Nightingale Hemşire Koleji' İstanbul'da açıldı.
14 Mayıs 1950 : Milletvekili seçimleri yapıldı. (DP: 396, CHP: 68, MP: 1, Bağımsız: 7)
20 Mayıs 1950 : DP Meclis Grubu, Celal Bayar'ı Cumhurbaşkanlığı adaylığına seçti.
22 Mayıs 1950 : TBMM, 9. Dönem çalışmalarına başladı, Celal Bayar 387 oyla (İ. İnönü, 66 oy aldı) Cumhurbaşkanlığına seçildi. Kabineyi kurmakla İstanbul Milletvekili Adnan Menderes görevlendirildi.
23 Mayıs 1950 : Cumhurbaşkanı Celal Bayar, İnönü'yü Çankaya'daki evinde ziyaret etti.
- CHP Başkanı İnönü bir açıklama yaptı: "... Vatanımızda birlik ve düzenliğin kurulması, bizim için parti mülahazalarının üstündedir."
2 Haziran 1950 : Adnan Menderes, kabinesini açıkladı. 295 Milletvekilinin katıldığı oylamada, 282 oyla güvenoyu aldı.
Başbakan                            Adnan Menderes
Adalet Bakanı                      Halil Özyörük
Milli Savunma Bakanı           Refik Şevket İnce
İçişleri Bakanı                      Rüknettin Nasuhioğlu
Dışişleri Bakanı                    Prof. Fuat Köprülü
Milli Eğitim Bakanı               Avni Başman
Bayındırlık Bakanı                General Fahri Belen
Ekonomi ve Ticaret Bk.         Zühtü Velibeşe
Maliye Bakanı                      Halil Ayan
Sağlık Bakanı                      Prof.Dr. Nihat Reşat Belger
Tarım Bakanı                       Nuri Özsan
Gümrük ve İnşaat Bk.           Nihat Eriboz
Ulaştırma Bakanı                  Tevfik İleri
Çalışma Bakanı                    Hasan Polatkan 
İşletmeler Bakanı                 Prof. Muhlis Ete


Almanak Türkiye 1940 - 1949 Yılları



1940                                                                

8 Ocak 1940 : Türkiye-Fransa-İngiltere Kredi Antlaşması imzalandı.
30 Mart 1940 : Türkiye-Suriye Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması imzalandı. (Hatay meselesi ile ilgili olarak gerilimli günler yaşadığımız Suriye ile, 2. Dünya Savaşının bütün dünyayı tedirgin ettiği günlerde imzalanmıştır.)
31 Mart 1940 : Bursa’da ‘Göl barajı’ hizmete girdi.
9 Nisan 1940 : Alman orduları Danimarka ve Norveç’e girdi.
9 Mayıs 1940 : İngiliz Başbakanı Churchill’in mesajı: “...Türkiye’nin bu zamanda bize müzahereti (yardımı) hepimize cesaret verecek bir amildir.”
10 Mayıs 1940 : Alman orduları Lüksemburg ve Hollanda’ya girdi.
13 Mayıs 1940 : Alman orduları Fransa’ya girdi.
19 Mayıs 1940 : İstanbul’da Dolmabahçe Stadının temeli atıldı. (Şu anki ismi ‘Beşiktaş İnönü Stadı’dır.)

28 Mayıs 1940 : Bingöl’de deprem, hasar var.
22 Haziran 1940 : Fransa, Almanlar karşısında ‘Ateşkes Antlaşması’ imzaladı.
29 Haziran 1940 : Türk-Alman Antlaşması imzalandı.
20 Ekim 1940 : Nüfus sayımı yapıldı, nüfusumuz: 17.820.950.
28 Ekim 1940 : İtalya, Yunanistan’a saldırdı.
25 Kasım 1940 : 2. Dünya Savaşı’nın sınırlarımıza doğru yayılması üzerine; İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale ve Kocaeli’de sıkıyönetim ilan edildi.


Labels

'fahişe ve hayat kadınlarına yönelik tecavüz 1 + 1 = 4 1 Den 100 E Kadar Asal Sayılar 1 Neden Asal Sayı Değildir 1 sayısı hakkında geçmişten günümüze yapılan çalışmalar 2 basamaklı asal sayılar Açısal Hız Adres değişikliği ile ilgili dilekçe örneği Afiş Nasıl Yapılır Afiş Örnekleri Afiş Tasarımındaki Kriterler Ahali Mübadelesi Antlaşması Akarsu Akımı (Debisi) Akarsu Akış Hızı Akarsu Havzası (Su Toplama Alanı) Akarsu Rejimi Akarsular ALÇAK GÖNÜLLÜ Almanak Türkiye 1923 - 1929 Yılları Almanak Türkiye 1930 - 1939 Yılları Almanak Türkiye 1940 - 1949 Yılları Almanak Türkiye 1950 - 1959 Yılları Almanak Türkiye 1960 - 1969 Yılları Almanak Türkiye 1970 - 1979 Yılları Almanak Türkiye 1980 - 1989 Yılları Almanak Türkiye 1990 - 1999 Yılları Almanak Türkiye İndeksi Altın Oran Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir Altın oran cetveli Altın Oran Cetveli ve Kullanımı Altın oran cetvelinin kullanıldığı yerler Altın Oran Fibonacci Altın Oran Formülü Altın Oran Hakkında Bilinmeyenler Altın Oran Hesaplama Altın Oran İndeksi Altın Oran Kabe Mucizesi Altın Oran Kullanımı ve Tarihçesi Altın Oran Mimarlık Altın Oran Nasıl Hesaplanır Altın Oran Nedir Altın oran nerelerde bulunur Altın oran nerelerde bulunur sorusuna cevaplar Altın Oran Nerelerde Kullanılır Altın Oran Örnekleri Altın Oran Tarihçesi Altın Oran Tarihi Altın Oran ve Vücudumuz Altın Oran Vücut Altın Oran Yüz Altın Oran Yüz Hesaplaması Altın oranı kim buldu Altın Oranın en küçük sayı değeri Altın Oranın Önemi Altın Oranını Kullanıldığı Yerler Amasya Genelgesi Anayasa Mahkemesi Anı otobiyografisi Anı Örnekleri Anılarla Atatürk ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU ANNELER GÜNÜ ANNELER GÜNÜ - GÜZEL SÖZLER ANNELER GÜNÜ - ŞİİRLER ANNELER GÜNÜ - YAZI Aralarında Asal Sayı Hesaplama Aralarında Asal Sayılar Aralarinda asal nedir Ardışık Sayılar Asal Sayılar İndeksi Asal sayısı hakkında bilgi ASKERLE GÜREŞ ATA'NIN ÖLÜMÜ BÜYÜK KAYIPTIR ATATÜRK ATATÜRK HAFTASI ATATÜRK HAFTASI ŞİİRLERİ ATATÜRK İLKELERİ ATATÜRK İNKILÂPLARI ATATÜRK'ÜN ANKARAYA GELİŞİ ATATÜRK'ÜN YAŞAMI Atmosfer ve özellikleri Atmosfer’in Katları Atmosferde Bulunan Gazlar Autocad Çizim Örnekleri Ayçiçeği Altın Oran Ayçiçeği altın oran geçmişi Ayrıntılı cv örneği Babürşah'ın Babürname Adlı Eseri Bağıl Nem Bağıl Nemi Artıran Etkenler Bağlaç Basamak ve Taban Basınç Merkezlerinin Yakınlığı Basit Modeling Basit Sözcükler Başbakan Menderes Parti Grubu Belediye Dilekçe Örneği Belediyesi Başkanlığı Belgisiz Sıfatlar Belirli Gün ve Haftalar İndeksi Belirtme Sıfatları BENİM ADIM ATA DEĞİL Beynimin İçinde Ne Var Beynimizin Gizemi Beynimizle ilgili sorular Beyrut'ta Bir Doğal Sayının Tam Bölenleri Bir Doğal Sayının Tam Bölenlerinin Sayısı Birim (Etkisiz) Eleman Birinci bölümde okulun adı Birinci Dünya Savaşı Birleşme Özelliği Biyografi Örneği Biyografi Örnekleri Biyografilerin Özellikleri Boylam Boylamın Etkileri Bölme Bölünebilme Bölünebilme Kurallar Bölünebilme Kuralları Buca Cezaevi'nde siyasi mahkumları Buzul Oluşumu ve Hareketi Buzul Türleri Buzullar Buzulların Aşındırma Şekilleri Buzulların Biriktirme Şekilleri Celal Bayar'ın Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Cenap Şahabettin CEVAP CHP Meclis Grubu Cins İsim Coğrafi Konum Coğrafya Bilgileri Çam kozalağı Çarpan Kavramı Çarpanlara Ayırma Konu Anlatımı Çarpanlara Ayırma Soruları Çevre kirliliği ile ilgili kompozisyon örneği Çıkarma Çizgi (grafik) Ölçek Çizgi Ölçeği Kesir Ölçeğe Çevirme Çizgisel Hız ÇOCUKLUĞU GENÇLİĞİ Çözüm Değişme Özelliği Deniz Suyunun Hareketleri Deniz suyunun Sıcaklığı Deniz Suyunun Tuzluluğu Dış Güçler ve Etkileri Diğer Anı Türündeki Eserler Dilekçe Nasıl Yazılır (Örneği) Dilekçe Örneği İndeksi Dilekçe yazılırken dikkat edilmesi gereken konular Dilimizi korumak ile ilgili kompozisyon örneği Doğadaki Altın Oran Doğal Nüfus Artış Hızı (Doğurganlık Hızı) Doğal Sayılar ve Ardışık Toplamları Drafting ve Annotation Durum (Hal) Zarfları Dünya Yıllık Nüfus Artış Hızı Dünya’da Görülen İklim Tipleri Dünya’da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya’da Nüfus Dünya’nın Günlük Hareketi Dünya’nın Hareketleri Dünya’nın Oluşumu ve İç Yapısı Dünya'nın Şekli Dünyanın Altın Oran Noktası DÜNYANIN GÖZÜNDE ATATÜRK Dünyanın Şekli ve Boyutları Ebob (En Büyük Ortak Bölen Ebob Ekok Edat (İlgeç) Ek Halindeki Zamirler Ekok (En Küçük Ortak Kat) Eksen Çevresindeki Hareketi Ekvatoral İklimin Özellikleri En Büyük Asal Sayı Kaçtır Enlem Enlemin Etkileri Ermeniler Faiz Problemleri Faiz ve Karışım Problemleri Fay Nedir Fibonacci ardışıkları Fiziki Haritalar Fiziksel (Mekanik) Çözülme Gazeteci Ahmet Emin Yalman Geçici Yerleşmeler Genel Haritalar Gerçek Uzunluğu Hesaplama Göl Tipleri Gölgelendirme Yöntemi Göller Göller Yöresi Göllerin Özellikleri Grip salgını Güneş Işınlarının Atmosferde Dağılışı Güneş Işınlarının Yeryüzüne Değme Açısı Güneş Sistemi’nin Oluşumu Günlük Hareketin Sonuçları Harita Harita Bilgisi Harita Çizimi Harita Hesaplamaları Harita Ölçeği Harita Türleri Haritadaki Uzunluğu Hesaplama Haritadaki Uzunlukların Karşılaştırılması Haritalarda Bozulmalar Haritalarda Yer şekillerinin Gösterilmesi Herhangi Bir Tabana Göre İşlemler Hikaye Nasıl Yazılır Hikaye Nedir Hikaye Örnekleri İcra Dilekçesi Nasıl Yazılır İcra Nedir İcra takibi yolları İç Güçler ve Etkileri İKİ KUTBUN ALTIN ORAN NOKTASI ARAFAT KULESİDİR ikili işlem İkinci bölümde ise öğrenci Kazanımları İkiz asallar İklim Tipleri İklimin Doğal Bitki Örtüsüne Etkisi İklimin İnsan ve Çevre Üzerindeki Etkileri İklimin Tarım Koşullarına Etkisi İklimin Toprak Oluşumuna Etkisi İlgi Zamiri İlkel Zaman İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İnsan Vücudunda Altın Oran İnsan Vücudunda Altın Oran Hesaplama İnsan Vücudunda Altın Oranın görüldüğü yerler İnsan Vücudunda Altın Oranın Hesaplaması İnsan yüzü İnsan Yüzünde Altın Oran İnsan Yüzündeki Altın Oranı Nasıl Hesaplanmaktadır İnsandaki işaret parmakları İsim (Ad) İsim (Ad) Türleri İsimlerde Küçültme İsmaili Mezhebi cemaat İstifa Dilekçe Örneği İstifa Etmek İstiklal Mahkemesinin üyeleri İşe Girmek İçin Cv Örnekleri İşlem Nedir İşlemin Özellikleri İşten Ayrılma İşten Çıkarılma İyelik Zamirleri İZ İzin Dilekçe Örneği İzin Dilekçesi Nasıl Yazılır İzin Dilekçesi Örneği İzohipslerin Özellikleri Jeolojik Zamanlar Jeomorfoloji Nedir Kabartma Yöntemi KABE’NİN ORJİNALİNDEKİ EN VE BOY ORANI ALTIN ORANI VERİR Kalıcı Kar Sınırı KANIT Kapalılık Özelliği Karasal İklimin Doğal Bitki Örtüsü Karasal İklimin Özellikleri Karışım Problemleri Karstik Birikim Şekilleri Karstik Aşınım Şekilleri Karstik Şekiller Kelime Halineki Zamirler Kesir Ölçeği Çizgi Ölçeğe Çevirme Kesir Ölçek Kır Yerleşmeleri Kırım Savaşı Kimyasal Çözülme Kira Kontratı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Kira kontratı koşulları nelerdir Kira kontratı özel koşulları nelerdir Kompozisyon Örnekleri Komutanların Hükümete bir uyarı mektubu Konularına Göre Haritalar Kore Savaşı Kök Sözcükler Köklü İfadeler Köklü İfadenin Üslü Biçimde Yazılması Köklü Sayılarda İşlemlemler Kroki Kumullar Kural KURTULUŞ SAVAŞI'NA DOĞRU Kürt propagandası Lise Günlük Plan Örnekleri Makale Örnekleri Makalenin Özellikleri Maksimum Nem (Doyma Miktarı) MATEMATİK Matematik Dersleri Matematik Konum MATEMATİK SOHBETLERİ Mısır Piramitleri Miktar (Azlık - Çokluk) Zarfları Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti MİR SUİKASTI modül Modüler Aritmetik Mona Lisa Altın Oran Muallim Naci Mutlak Değer Mutlak Değerin Özellikleri Mutlak Nem (Varolan Nem) Namık Kemal Nemlilik Nedir Niteleme Sıfatları NUTUK’TA ANLATMIŞTI Nüfus Nüfusun Kıtalara Dağılımı Okyanuslar ve Denizler Okyanuslarla Denizlerin Karşılaştırılması Olağanüstü Yetenekler Orantıyla Çözüm Orojenez (Dağ Oluşumu) Ortak Çarpan Osmanlı Devleti ÖKLİD Önemli Özdeşlikler Örnek Örnek Autocad Çizimi Özel İsim Özel Konum Özel Paraleller Paralellerin Özellikleri PERELMAN Plan PROBLEM Projeksiyon Projeksiyon Sistemleri Rakam Rasyonel Üssün Genişletilmesi ya da Sadeleştirilmesi Reel sayılar Rüzgar Aşındırması Rüzgar Biriktirmesi Rüzgarın Hızı Rüzgarın Hızını Etkileyen Etmenler Rüzgarlar Rüzgarlar ve Özellikleri Sanal alem Sarkıt-Dikit Sayı Basamakları ve Sayı Sistemleri Sayı Kavramı Sayı Sıfatları Sayılar Sayıların Sınıflandırılması Sıcak Kuşak İklimlerinin Ortak Özellikleri Sıcak Su Kaynakları Sıcaklık Etmenleri Sıcaklık Nedir Sıfat (Ön Ad) Sıfat Türleri Sinan Kukul Siyasi ve İdari Haritalar Soğuk Su Kaynakları Somut kavramlar SORU Soru Sıfatları Soru Zamirleri Soru Zarfları Soyut kavramlar Sözcüklerde Anlam Özellikleri Sözcüklerin Yapısı Sözcükte Anlam Standart cv örneği Su Bölümü Çizgisi Süper Hafıza Teknikleri Sürekli Yerleşmeler Tarama Yöntemi Tasarımda Altın Oran Taşların Çözülmesi Tek basamaklı asal sayılar Temel (Gerçek) Anlam Temel Anlam Temel Kavramlar TEOREM Terim Anlam Topoğrafya Haritaları Toprak Oluşumu Transgresyon – Regrasyon Traverten Troposferde Yoğunlaşma Biçimindeki Yağışlar Türemiş Sözcükler Türkçe Dersleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURUCUSU VE İLK CUMHURBAŞKANI ATATÜRK TÜRKİYE ÖVÜNEBİLİR Türkiye-Fransa-İngiltere Kredi Antlaşması Türkiye-Suriye Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması Türkiye’de Doğal Nüfus Artış Hızı Türkiye’de Göçlerin Nedenleri Türkiye’de Göller Türkiye’de Görülen İklim Tipleri Türkiye’de İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme Türkiye’de Orojenez Türkiye’de Sıcak Su Kaynaklarının Dağılışı Türkiye’deki Karstik Şekiller Türkiye’nin Matematiksel Konumu Türkiye’nin Coğrafi Konumu Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Özellikleri Türkiye’yi Çevreleyen Denizler Üçüncü bölümde ise ölçme-değerlendirme Üçüncü Çember Çizimi Ünlem Varlıklara Verilişlerine Göre Varlıkların Oluşlarına Göre Volkanlardan Çıkan Maddeler Vücutta Altın Oran Yağış Miktarını Etkileyen Etmenler Yağış ve Özellikleri Yer - Yön Zarfları Yer altı Sularının Bulunuş Biçimleri Yeraltı Suları ve Kaynaklar Yerde Yoğunlaşma Biçimindeki Yağışlar Yerleşme Yerleşme Tipleri Yerleşmeyi Sınırlayan Etmenler Yerli Kaya Gölleri Yıllara Göre Nüfus Sayımları ve Sonuçları Yüksek Öğretmen Okulu Yüzde Altın Oran Yüzdeki altın oran YÜZYILIMIZIN DAHİSİ Zaman Zarfları Zamir (Adıl) Zarf (Belirteç) zin Dilekçesi Neden Yazılır