6 Ekim 2019 Pazar

Nüfus

Nüfus ile ilgili görsel sonucu



Nüfus

Dünya’da Nüfus

Sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. Nüfusun sayısı, eğitim durumu, yaş ve cinsiyet gruplarına dağılımı gibi özellikleri hakkında bilgi edinebilmek için, nüfus sayımları yapılır. Nüfus sayımı bir ülkede yaşayan insanların belli bir günde sayılması işlemidir.
Günümüzde Dünya Nüfusu 5 Milyar 530 Milyona ulaşmıştır. Dünya nüfusundaki bu hızlı artışın nedenleri;


·         Tıp Bilimindeki gelişmeler : Tıp bilimindeki gelişmelere bağlı olarak doğum oranlarının artması ve ölüm oranlarının azalması nüfus artışına yol açmıştır.
·         Tarımdaki Gelişme ve Endüstrileşme : Tarım ve endüstri alanındaki gelişmelere yaşam koşullarının iyileşmesini sağlamıştır. Böylece kötü beslenmeden kaynaklanan ölümler azalmıştır.
·         Teknolojik Gelişmeler : Teknolojik gelişmeler, yaşam koşullarını iyileştirerek, nüfus artışına dolaylı olarak etki eder.

Nüfusun Kıtalara Dağılımı

Birleşmiş Milletler’in 1994 yılı verilerine göre Dünya Nüfusu 5 Milyar 530 milyondur.

Doğal Nüfus Artış Hızı (Doğurganlık Hızı)

Bir yıl içinde, doğum ve ölüm sayısına bağlı nüfus artışına doğal nüfus artış hızı ya da doğurganlık hızı denir. Doğurganlık hızı, eğitime, kültüre ve ekonomik gelişime bağlı olarak değişir. Ekonominin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu, eğitim ve kültür düzeyinin  geri olduğu ülke ve bölgelerde doğurganlık hızı fazladır. Ayrıca kırsal kesimde doğurganlık hızı kentlere göre daha yüksektir. Nüfusun yıl içinde göstermiş olduğu artış hızına ise yıllık nüfus artış hızı denir. Bir bölgedeki yıllık nüfus artış hızı doğum ve ölüm oranları dışında göçlerle de değişebilir. Doğurganlık hızı ve yıllık nüfus artış hızı yüzde (%) yada binde (%o) ile ifade edilir.

Dünya Yıllık Nüfus Artış Hızı

Aşağıda, Birleşmiş Milletler’in verilerine göre (1990-1995) kıtaların doğum oranı, ölüm oranı, doğal nüfus artış hızı ve yıllık nüfus artış hızı verilmiştir.

Kıtalara Göre Doğum Oranları

Doğum oranının en yüksek olduğu kıta %o 42 ile Afrika’dır. Avrupa ise %o 12 ile doğum oranının en düşük olduğu kıtadır. Doğum oranları ile kıta veya bölgenin gelişmişliği arasında yakın bir ilişki vardır. Ekonominin tarım ve hayvancılığa dayalı olduğu, eğitim ve kültür düzeyinin düşük olduğu  yerlerde doğum oranlarında artış görülür.

Kıtalara Göre Ölüm Oranları

Yaşam koşularına bağlı olarak insanların ortalama yaşam süresi kısalmaktadır. Bu nedenle ölüm oranının en yüksek olduğu kıta, ekonomik ve kültürel yönden geri kalmış Afrika’dır. Genç nüfusun fazla olduğu ve sürekli göç veren Güney Amerika ise, %o 7 ile ölüm oranının en az olduğu kıtadır.

Dünya Doğal Nüfus Artış Hızı

1990-1995 yılları arasında, ekonomik ve kültürel yönden geri kalmış olması  nedeniyle doğal nüfus artışının en fazla olduğu kıta Afrika’dır. Avrupa’da ise doğal nüfus artışının en az olmasının nedeni,doğurganlık hızlarını kontrol altına almış gelişmiş ülkelerin varlığıdır.

Dünya Yıllık Nüfus Artış Hızı

1990-1995 yılları arasında yıllık nüfus artışının en fazla olduğu kıta, %o 28 ile Afrika kıtasıdır. Avrupa ise göç almasına karşın %o ile yıllık nüfus artış hızının en az olduğu kıtadır.

Hızlı Nüfus Artışının Getirdiği Sorunlar

  1. Tüketici durumda olan çocuk yaştaki nüfusu ve tüketimi artırır.
  2. Kişi başına düşen ulusal gelir payı azalır.
  3. Ulusal gelirin büyük bölümünün artan nüfus tarafından tüketilmesine bağlı olarak ekonomik kalkınma hızı yavaşlar.
  4. Artan nüfusu beslemek için toprağın aşırı kullanılması toprak erozyonunu hızlandırır. Çeşitli çevre sorunları ortaya çıkar.
  5. Ekonomik bağımlılık oranı yükselir.
  6. Yetersiz beslenme sorunu ortaya çıkar.
  7. Kırsal kesimden kentlere doğru olan göçler yoğunluk kazanır.
  8. Kırsal alanlarda ve kentlerde işsizlik ve geçim sıkıntısı başlar.
  9. Çarpık kentleşme görülür.

UYARI : Bir ülkedeki nüfus artış hızının fazla olmasının sorun haline gelmesindeki temel etken, o ülkenin ekonomik kaynaklarının ülkede yaşayan nüfusun beslenme, barınma, eğitim,  sağlık ve iş gibi temel gereksinimlerini karşılayamamasıdır. Bu duruma aşırı nüfuslanma denir.

Göçler

Nüfusun  geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesidir. Göçler, hızlı nüfus artışının doğal bir sonucudur. Bir bölgedeki nüfusun, artmasında veya azalmasında göçlerin büyük etkisi vardır.
Göçlerin oluşum nedenleri 3 grupta toplanır.

  • Doğal Yıkımlar

Deprem, heyelan, kuraklık, taşkın, sel, çığ gibi doğal yıkımlar göçlere neden olmaktadır.
Doğal yıkımlardan zarar gören insanlar bulundukları yerleri terk ederek koşulları daha iyi olan yerlere göç ederler. Örneğin ülkemizde 1998’de Adana’da meydana gelen depremde zarar gören birçok kişi başka kentlere göç etmişlerdir. Yine 1998’de Bartın’da meydana gelen sel felaketi ise ilçeyi yaşanamaz hale getirmiş ve göçe neden olmuştur.

  • Sosyal ve Siyasi Nedenler

Savaşlar, işgaller, devrimler, terör olayları veya dini olaylar göçlere neden olmaktadır. Örneğin Sırpların işgali nedeniyle Bosnalıların bulundukları bölgeyi terk etmesi siyasi nedenli bir göçtür.

  • Ekonomik Nedenler

Ekonomik gelişmenin yavaş olduğu bölgelerde iş olanaklarının az olması, göçlere neden olmaktadır. İşsizlik nedeniyle yapılan göçlere işgücü göçü denir. İşgücü göçleri mevsimlik, kısa süreli veya uzun süreli olabilir. Örneğin ülkemizde yaz mevsiminde pamuk işçilerinin Çukurova’ya gelmesi mevsimlik işgücü göçüdür.

Göç Tipleri

            Göçler bir ülkenin sınırları içinde olabileceği gibi ülkeler arasında da olabilir. Göçler, oluştukları yere göre iki gruba ayrılır :

  • İç Göçler

Herhangi bir ülkenin sınırları içinde oluşan göçlerdir. Bu yer değiştirme hareketi sırasında ülke nüfusunda herhangi bir değişme söz konusu değildir. Genellikle iç göçlere bağlı olarak kent nüfusları artarken, kırsal nüfus azalmaktadır. İç göçler;
Kırsal alandan kırsal alana
Kırsal alandan kentlere
Kentlerden kentlere
Kentlerden kırsal alana
doğru olmaktadır. İç göçlerin en fazla görüleni kırsal alandan kentlere doğru olanıdır. Verimli tarım alanları, endüstrinin geliştiği bölgeler, ticaret merkezleri, maden yatakları bakımından zengin olan bölgeler ve turistik yöreler göçmen çekerler.

  • Dış Göçler

Bir ülkeden başka ülkelere olan göçlerdir. Göç veren ülkenin nüfusu azalır. Dış göçler, oluşum nedenlerine göre 5 gruba ayrılır:

§         Zorunlu Göçler  (Sığınma Göçleri) : Savaş, baskı veya zulümden açarak başka ülkelere yapılan sığınma göçleridir. Örneğin 1991 yılındaki Körfez Savaşı sırasında Kuzey Irak halkının bir bölümünün ülkemize göçü bu türdendir.
§         Yer Değiştirme (Mübadele) Göçleri : Bir antlaşmanın esaslarına dayanılarak yapılan, ülke nüfuslarının karşılıklı olarak yer değişmesi ile oluşan göçlerdir. Örneğin Kurtuluş Savaşı sonrası Yunanistan ile yapılan anlaşmalarla ülkemizde yaşayan Rumlar ile Yunanistan’daki Türkler arasında yer değiştirme göçleri yaşanmıştır.
§         Gönüllü Göçler : İnsanların çeşitli nedenlerle, kendi istekleri doğrultusunda, sürekli yaşamak için başka ülke veya kıtalara gitmesiyle oluşan göçlerdir. Örneğin Avrupalıların yeni dünya kıtalarına göçü bu türdendir.
§         İşgücü Göçleri : İnsanların, işsizliğin fazla olduğu geri kalmış ülkelerden, iş olanakları fazla olan endüstrileşmiş ülkelere gitmesiyle oluşan göçlerdir. Bu göçle işçi gönderen ülkeler döviz sağlar, ülkede işsizlik azalır, ülkeler arasındaki ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkiler gelişir. Örneğin 1960 yılından itibaren, Türkiye’den çeşitli Avrupa ülkelerine işçi göçü olmuştur.
§         Beyin Göçleri : İyi eğitilmiş elemanların daha iyi çalışma olanakları sağlayan ülkelere gitmesiyle oluşan göçlerdir. Örneğin II. Dünya Savaşı sırasında Alman bilim adamlarının ABD’ye göçü bu türdendir.

Nüfusun Dağılışı

Dünya’nın her yerinde nüfus dağılımı aynı değildir. Bu dağılımda;
  • İklim,
  • Bitki örtüsü,
  • Yer şekilleri,
  • Tarımsal etkinlikler,
  • Endüstri,
  • Madenler,
  • Ulaşım,
  • Ticaret
gibi doğal ve beşeri koşulların etkisi vardır.

UYARI : Nüfusun dağılışında yer şekilleri, iklim, doğal bitki örtüsü, su kaynakları gibi doğal koşulların belirleyici olduğu ülkeler ve bölgeler, ekonomik bakımdan geri kalmış yerlerdir. Gelişmiş bölge ve ülkelerde nüfusun dağılışı daha çok ekonomik koşullara bağlıdır.

Sık Nüfuslanmış Yerler

Dünya nüfusunun büyük bir bölümü uygun yaşama koşulları taşıyan ılıman iklim kuşağında toplanmıştır. Dünya’da sık nüfuslanmış alanlar :
Muson Asyası : Asya kıtasının güney ve güneydoğusundaki ülkeleri kapsayan bu bölgede, bol yağışlı iklim nedeniyle pirinç ve çay tarımı önem taşır. Dünya’nın en kalabalık ülkeleri olan Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan bu bölgede bulunmaktadır.
Akarsu Havzaları : Tarım koşullarının elverişli olduğu Ganjİndus, Fırat, Nil gibi akarsu havzaları sık nüfuslanmıştır.
Avrupa : Madencilik, endüstri ve ticaretin çok geliştiği Avrupa’nın bütünü sık nüfuslanmıştır.
Japonya ve Kuzey Amerika’nın doğu kıyıları : Sanayileşmenin ve kısmen madenciliğin etkisiyle sık nüfuslanmıştır.

Seyrek Nüfuslanmış Yerler

İklim koşullarının olumsuzluğuna bağlı olarak nüfusun çok az olduğu, tenha yerlerdir.

Soğuk Bölgeler :  Kuzey Kutup Dairesi içinde bulunan GrönlandAlaska, Kanada’nın Kuzeyi, İskandinav Yarımadası ve Sibirya’nın kuzey bölgeleri düşük sıcaklık nedeniyle seyrek nüfuslanmıştır.

Yüksek Dağlar : İklim koşullarının her türlü ekonomik faaliyeti, özellikle tarımı sınırlamasına bağlı olarak seyrek nüfuslanmıştır.

Sıcak ve Nemli Ekvatoral Bölgeler : Tropikal kuşakta, Amazon, Kongo havzaları gibi alçak yerler, yüksek sıcaklık, aşırı nemlilik, sık ormanlar ve geniş alan kaplayan bataklıklar nedeniyle az nüfuslanmıştır. Bu bölgede nüfus, iklim koşullarının elverişli olduğu yüksek kesimlerde toplanmıştır.

Nüfuslanmamış Yerler

İklim ve zemin koşulları nedeniyle insanların yerleşmesine elverişli olmayan, nüfuslanmamış yerlerdir.

Kutup Bölgeleri : Güney Kutup Bölgesi’nde bulunan Antartika Kıtası 14 milyon km2 genişliktedir. Kalın buzullarla kaplı bir kıta olduğu için nüfuslanmamıştır.

Bataklıklar : Bataklık, yağış miktarının fazlalığı nedeniyle, toprağın çok ıslak olduğu, yer yer suların yüzeyde biriktiği yerlerdir. Yerleşmeyi ve ekonomik faaliyeti sınırlandırdıkları için nüfuslanmamıştır.

Çöller : Dönenceler çevresindeki Meksika, Büyük Sahra, Arabistan, KalahariAvusturalya çölleri ile Asya’nın iç kesimlerindeki İran, KızılkumKarakumTaklamakan ve Gobi çölleri, insanların yaşamasına ve yerleşmesine uygun değildir. Bu nedenle nüfuslanmamıştır. Ancak vaha adı verilen sulak yerlerde az da olsa nüfuslanma görülür.

Nüfus Yoğunluğu

Belli bir alanda yaşayan nüfusun, o alana oranıdır. Ülkenin genişliği ve toplam nüfus hakkında bilgi verir. Kişi/km2 olarak gösterilir.
Nüfus yoğunluğu 3 farklı biçimde ifade edilir.

  • Aritmetik Nüfus Yoğunluğu

Bir bölgenin veya ülkenin toplam nüfusunun bölgenin yüzölçümüne bölünmesiyle elde edilen nüfus yoğunluğudur.
                                           Toplam Nüfus
Aritmetik Nüfus Yoğunluğu =    Yüzölçümü
formülü ile hesaplanır.
Aritmetik nüfus yoğunluğu, ülkenin gelişmişlik durumunu, nüfuslanma özelliğini ifade etmez. Sadece ülkenin yüzölçümü hakkında bilgi verir.

  • Tarımsal Nüfus Yoğunluğu

Bir ülkenin tarımla geçine kırsal nüfusunun, toplan tarım arazisine bölünmesiyle elde edilen nüfus yoğunluğuna denir.
                                              Kırsal Nüfus
Tarımsal Nüfus Yoğunluğu =    Tarım Alanları
formülü ile hesaplanır.
Tarımsal nüfus yoğunluğu tarım alanlarının genişliği hakkında bilgi verir. Dağlık bölgelerde tarım alanları dar olduğu için ve yağışların fazla olduğu yerlerde sulamaya gerek duyulmadan tarım yapılabildiği için, kırsal nüfus fazladır. Buna bağlı olarak tarımsal nüfus yoğunluğu yüksektir.

UYARI : Dağlık ve engebeli yerlerde tarım arazisi az olacağı için tarımsal nüfus yoğunluğu da az olabilir.

  • Fizyolojik Nüfus Yoğunluğu

Bir ülkenin toplam nüfusunun, tarım alanları yüzölçümüne bölünmesi sonucu elde edilen nüfus yoğunluğudur.
                                Toplam Nüfus   
Fizyolojik Yoğunluk=  Tarım Alanları
            formülü ile hesaplanır.
            Fizyolojik nüfus yoğunluğu, nüfusun tamamını tarımla geçiniyor kabul ettiği için yanıltıcı sonuçlar verebilir.

Nüfusun Yapısı

Bir ülkede nüfusun sayısı ve yoğunluğundan daha önemli olan nüfusun yapısıdır. Bir ülkenin sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel durumu hakkında bilgi edinmek için ülkenin nüfus yapısından yararlanılır. Nüfusun yapısını belirleyen özellikler :

  • Nüfusun Yaş Gruplarına ve Cinsiyete Göre Dağılımı
  • Etkin (çalışan) Nüfusun Sektörlere Dağılımı
  • Nüfusun Gelir Durumu
  • Nüfusun Eğitim Durumu
  • Nüfusun Kır ve Kentlere Dağılımı

Nüfusun Yaş Gruplarına ve Cinsiyete Göre Dağılımı

Nüfusun yaş gruplarına dağılımına nüfusun yaş yapısı denir. Bunun için ülkenin toplam nüfusu yaş dilimleri temel alınarak gruplandırılır. Bu gruplandırma genellikle 0-14, 15-64, 65-65 üstü biçiminde yapılır.
Nüfusun kadın ve erkek nüfus olarak dağılımına nüfusun cinsiyet yapısı denir. Hemen her ülkede erkek ve kadın sayısı birbirine yakındır. Savaş dönemlerinde erkeklerin ölmesi veya erkek nüfusun ekonomik nedenlerle göç etmesi bu dengeyi bozar.

Nüfus Piramitleri

Nüfusun yaş yapısı nüfus piramidi adı verilen grafiklerle gösterilir. Nüfus piramitleri ülkenin gelişmişliğine göre farklı özellikler gösterir.

Piramit 1 : Bu piramit  doğum ve ölüm oranlarının yüksek olduğu, geri kalmış ülkelerin nüfus yapısını göstermektedir. Bu tür nüfus yapılarına gelişen nüfus denir.

Piramit 2 : Bu piramit doğum oranlarının fazla çocuk ölümlerinin az olduğu, gelişmekte olan ülkelerin nüfus yapısını göstermektedir.

Piramit 3 : Bu piramit doğum ve ölüm oranlarının düşük olduğu, endüstrisi gelişmiş ülkelerin nüfus yapısını göstermektedir. Piramidin tabanının dar olması, doğum oranının düşük, 60 yaşın üzerindeki nüfusun fazla, ortalama insan ömrünün uzun olduğunun göstergesidir. Bu tür nüfus yapılarına durağan nüfus denir.

Piramit 4 : Bu piramit doğum oranları son yıllarda artmaya başlayan ülkelerin nüfus yapısını göstermektedir. Genellikle İtalya, Almanya, İngiltere, Danimarka, ABD, Kanada gibi ülkelerin nüfus dinamiğini gösterirler.

Piramit 5 : Nüfusu artmakta olan ülkelerin doğum oranlarını hızla azaltması sonucu oluşan piramitlerdir. Piramidin tabanındaki daralma, doğurganlığın çeşitli önlemlerle yavaşladığını göstermektedir.

Etkin (Çalışan) Nüfusun Sektörlere Dağılımı

Çalışan nüfusa etkin nüfus denir. 15-64 yaş arasındaki nüfus, çalışma çağındaki nüfusu (etkin nüfusu) oluşturur. Gelişmiş ülkelerde çalışma yaşı daha yüksektir ve çalışma çağındaki nüfusun tümü etkindir. Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde ise nüfusun büyük bölümü  tüketici durumdadır.
Çalışan nüfus 3 ana sektöre dağılır. Bir ülkede hizmet ve endüstri sektörlerinde çalışan nüfusun fazla olması, ülkenin gelişmişliğinin göstergesidir. Az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde ise tarım sektöründe çalışan nüfus daha fazladır.

Nüfusun Gelir Durumu

Bir ülke nüfusunun gelir durumu, ülkenin gelişip gelişmediği hakkında bilgi verir. Örneğin gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızı düşük, ekonomik kalkınma hızı yüksektir. Buna bağlı olarak kişi başına düşen ulusal gelir yüksektir.
Gelişmemiş ülkelerde ise nüfus artış hızının yüksek olması ekonomik kalkınmayı yavaşlatır. Buna bağlı olarak kişi başına düşen ulusal gelir azalır.

Nüfusun Eğitim Durumu

Bir ülkede her alanda yetişmiş insan gücüne gereksinim duyulur. Bu nedenle yetişmiş insan gücünün ülke kalkınmasına katkısı çok büyüktür. Gelişmiş ülkelerde okullaşma oranı ve yetişmiş insan sayısı fazladır. Bu durum ülkenin kalkınma hızını artırıcı etki yapar.

Okullaşma Oranı : Eğitim almış nüfusun toplam nüfus içindeki payına okullaşma oranı denir. Okullaşma oranı yüksek olan ülkelerin gelişme hızı da yüksektir.

Nüfusun Kır ve Kentlere Dağılımı

Her ülkede kır ve kent nüfusu farklıdır. Kentleşme hızı yüksek olan yerlerde iş olanakları daha geniştir. Bu nedenle kentlerin nüfusu doğal nüfus artışından çok, aldıkları göçlere bağlı olarak artar. Genellikle kır nüfusu fazla olan ülkelerde gelişme yavaş, kent nüfusu fazla olan ülkelerde ise gelişme hızlıdır.

Ülkelere Göre Nüfus Yapısı

Gelişmiş ve geri kalmış ülkelerde nüfusun yapısı birbirine zıt özellikler taşır.

Gelişmiş Ülkelerde Nüfus Yapısı

Ekonomik ve sosyal yönden gelişmiş ülkelerde :
  • Nüfus artış hızı azdır.
  • Doğum oranı düşük olduğu için, 0-14 yaş arası nüfus azdır.
  • Çocuk ölüm oranı azdır.
  • Sağlıklı ve bilinçli beslenme ile gelişkin sağlık hizmetlerine bağlı olarak ortalama yaşam süresi uzun, yaşlı nüfus sayısı fazladır.
  • Üretici nüfus fazla, tüketici nüfus azdır.
  • Okur yazar oranı yüksektir.
  • Nüfusun büyük bölümü kentlerde yaşar

Az Gelişmiş Ülkelerde Nüfus Yapısı

Ekonomik ve sosyal yönden gelişmemiş ülkelerde :

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Labels

'fahişe ve hayat kadınlarına yönelik tecavüz 1 + 1 = 4 1 Den 100 E Kadar Asal Sayılar 1 Neden Asal Sayı Değildir 1 sayısı hakkında geçmişten günümüze yapılan çalışmalar 2 basamaklı asal sayılar Açısal Hız Adres değişikliği ile ilgili dilekçe örneği Afiş Nasıl Yapılır Afiş Örnekleri Afiş Tasarımındaki Kriterler Ahali Mübadelesi Antlaşması Akarsu Akımı (Debisi) Akarsu Akış Hızı Akarsu Havzası (Su Toplama Alanı) Akarsu Rejimi Akarsular ALÇAK GÖNÜLLÜ Almanak Türkiye 1923 - 1929 Yılları Almanak Türkiye 1930 - 1939 Yılları Almanak Türkiye 1940 - 1949 Yılları Almanak Türkiye 1950 - 1959 Yılları Almanak Türkiye 1960 - 1969 Yılları Almanak Türkiye 1970 - 1979 Yılları Almanak Türkiye 1980 - 1989 Yılları Almanak Türkiye 1990 - 1999 Yılları Almanak Türkiye İndeksi Altın Oran Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir Altın oran cetveli Altın Oran Cetveli ve Kullanımı Altın oran cetvelinin kullanıldığı yerler Altın Oran Fibonacci Altın Oran Formülü Altın Oran Hakkında Bilinmeyenler Altın Oran Hesaplama Altın Oran İndeksi Altın Oran Kabe Mucizesi Altın Oran Kullanımı ve Tarihçesi Altın Oran Mimarlık Altın Oran Nasıl Hesaplanır Altın Oran Nedir Altın oran nerelerde bulunur Altın oran nerelerde bulunur sorusuna cevaplar Altın Oran Nerelerde Kullanılır Altın Oran Örnekleri Altın Oran Tarihçesi Altın Oran Tarihi Altın Oran ve Vücudumuz Altın Oran Vücut Altın Oran Yüz Altın Oran Yüz Hesaplaması Altın oranı kim buldu Altın Oranın en küçük sayı değeri Altın Oranın Önemi Altın Oranını Kullanıldığı Yerler Amasya Genelgesi Anayasa Mahkemesi Anı otobiyografisi Anı Örnekleri Anılarla Atatürk ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU ANNELER GÜNÜ ANNELER GÜNÜ - GÜZEL SÖZLER ANNELER GÜNÜ - ŞİİRLER ANNELER GÜNÜ - YAZI Aralarında Asal Sayı Hesaplama Aralarında Asal Sayılar Aralarinda asal nedir Ardışık Sayılar Asal Sayılar İndeksi Asal sayısı hakkında bilgi ASKERLE GÜREŞ ATA'NIN ÖLÜMÜ BÜYÜK KAYIPTIR ATATÜRK ATATÜRK HAFTASI ATATÜRK HAFTASI ŞİİRLERİ ATATÜRK İLKELERİ ATATÜRK İNKILÂPLARI ATATÜRK'ÜN ANKARAYA GELİŞİ ATATÜRK'ÜN YAŞAMI Atmosfer ve özellikleri Atmosfer’in Katları Atmosferde Bulunan Gazlar Autocad Çizim Örnekleri Ayçiçeği Altın Oran Ayçiçeği altın oran geçmişi Ayrıntılı cv örneği Babürşah'ın Babürname Adlı Eseri Bağıl Nem Bağıl Nemi Artıran Etkenler Bağlaç Basamak ve Taban Basınç Merkezlerinin Yakınlığı Basit Modeling Basit Sözcükler Başbakan Menderes Parti Grubu Belediye Dilekçe Örneği Belediyesi Başkanlığı Belgisiz Sıfatlar Belirli Gün ve Haftalar İndeksi Belirtme Sıfatları BENİM ADIM ATA DEĞİL Beynimin İçinde Ne Var Beynimizin Gizemi Beynimizle ilgili sorular Beyrut'ta Bir Doğal Sayının Tam Bölenleri Bir Doğal Sayının Tam Bölenlerinin Sayısı Birim (Etkisiz) Eleman Birinci bölümde okulun adı Birinci Dünya Savaşı Birleşme Özelliği Biyografi Örneği Biyografi Örnekleri Biyografilerin Özellikleri Boylam Boylamın Etkileri Bölme Bölünebilme Bölünebilme Kurallar Bölünebilme Kuralları Buca Cezaevi'nde siyasi mahkumları Buzul Oluşumu ve Hareketi Buzul Türleri Buzullar Buzulların Aşındırma Şekilleri Buzulların Biriktirme Şekilleri Celal Bayar'ın Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Cenap Şahabettin CEVAP CHP Meclis Grubu Cins İsim Coğrafi Konum Coğrafya Bilgileri Çam kozalağı Çarpan Kavramı Çarpanlara Ayırma Konu Anlatımı Çarpanlara Ayırma Soruları Çevre kirliliği ile ilgili kompozisyon örneği Çıkarma Çizgi (grafik) Ölçek Çizgi Ölçeği Kesir Ölçeğe Çevirme Çizgisel Hız ÇOCUKLUĞU GENÇLİĞİ Çözüm Değişme Özelliği Deniz Suyunun Hareketleri Deniz suyunun Sıcaklığı Deniz Suyunun Tuzluluğu Dış Güçler ve Etkileri Diğer Anı Türündeki Eserler Dilekçe Nasıl Yazılır (Örneği) Dilekçe Örneği İndeksi Dilekçe yazılırken dikkat edilmesi gereken konular Dilimizi korumak ile ilgili kompozisyon örneği Doğadaki Altın Oran Doğal Nüfus Artış Hızı (Doğurganlık Hızı) Doğal Sayılar ve Ardışık Toplamları Drafting ve Annotation Durum (Hal) Zarfları Dünya Yıllık Nüfus Artış Hızı Dünya’da Görülen İklim Tipleri Dünya’da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya’da Nüfus Dünya’nın Günlük Hareketi Dünya’nın Hareketleri Dünya’nın Oluşumu ve İç Yapısı Dünya'nın Şekli Dünyanın Altın Oran Noktası DÜNYANIN GÖZÜNDE ATATÜRK Dünyanın Şekli ve Boyutları Ebob (En Büyük Ortak Bölen Ebob Ekok Edat (İlgeç) Ek Halindeki Zamirler Ekok (En Küçük Ortak Kat) Eksen Çevresindeki Hareketi Ekvatoral İklimin Özellikleri En Büyük Asal Sayı Kaçtır Enlem Enlemin Etkileri Ermeniler Faiz Problemleri Faiz ve Karışım Problemleri Fay Nedir Fibonacci ardışıkları Fiziki Haritalar Fiziksel (Mekanik) Çözülme Gazeteci Ahmet Emin Yalman Geçici Yerleşmeler Genel Haritalar Gerçek Uzunluğu Hesaplama Göl Tipleri Gölgelendirme Yöntemi Göller Göller Yöresi Göllerin Özellikleri Grip salgını Güneş Işınlarının Atmosferde Dağılışı Güneş Işınlarının Yeryüzüne Değme Açısı Güneş Sistemi’nin Oluşumu Günlük Hareketin Sonuçları Harita Harita Bilgisi Harita Çizimi Harita Hesaplamaları Harita Ölçeği Harita Türleri Haritadaki Uzunluğu Hesaplama Haritadaki Uzunlukların Karşılaştırılması Haritalarda Bozulmalar Haritalarda Yer şekillerinin Gösterilmesi Herhangi Bir Tabana Göre İşlemler Hikaye Nasıl Yazılır Hikaye Nedir Hikaye Örnekleri İcra Dilekçesi Nasıl Yazılır İcra Nedir İcra takibi yolları İç Güçler ve Etkileri İKİ KUTBUN ALTIN ORAN NOKTASI ARAFAT KULESİDİR ikili işlem İkinci bölümde ise öğrenci Kazanımları İkiz asallar İklim Tipleri İklimin Doğal Bitki Örtüsüne Etkisi İklimin İnsan ve Çevre Üzerindeki Etkileri İklimin Tarım Koşullarına Etkisi İklimin Toprak Oluşumuna Etkisi İlgi Zamiri İlkel Zaman İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İnsan Vücudunda Altın Oran İnsan Vücudunda Altın Oran Hesaplama İnsan Vücudunda Altın Oranın görüldüğü yerler İnsan Vücudunda Altın Oranın Hesaplaması İnsan yüzü İnsan Yüzünde Altın Oran İnsan Yüzündeki Altın Oranı Nasıl Hesaplanmaktadır İnsandaki işaret parmakları İsim (Ad) İsim (Ad) Türleri İsimlerde Küçültme İsmaili Mezhebi cemaat İstifa Dilekçe Örneği İstifa Etmek İstiklal Mahkemesinin üyeleri İşe Girmek İçin Cv Örnekleri İşlem Nedir İşlemin Özellikleri İşten Ayrılma İşten Çıkarılma İyelik Zamirleri İZ İzin Dilekçe Örneği İzin Dilekçesi Nasıl Yazılır İzin Dilekçesi Örneği İzohipslerin Özellikleri Jeolojik Zamanlar Jeomorfoloji Nedir Kabartma Yöntemi KABE’NİN ORJİNALİNDEKİ EN VE BOY ORANI ALTIN ORANI VERİR Kalıcı Kar Sınırı KANIT Kapalılık Özelliği Karasal İklimin Doğal Bitki Örtüsü Karasal İklimin Özellikleri Karışım Problemleri Karstik Birikim Şekilleri Karstik Aşınım Şekilleri Karstik Şekiller Kelime Halineki Zamirler Kesir Ölçeği Çizgi Ölçeğe Çevirme Kesir Ölçek Kır Yerleşmeleri Kırım Savaşı Kimyasal Çözülme Kira Kontratı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Kira kontratı koşulları nelerdir Kira kontratı özel koşulları nelerdir Kompozisyon Örnekleri Komutanların Hükümete bir uyarı mektubu Konularına Göre Haritalar Kore Savaşı Kök Sözcükler Köklü İfadeler Köklü İfadenin Üslü Biçimde Yazılması Köklü Sayılarda İşlemlemler Kroki Kumullar Kural KURTULUŞ SAVAŞI'NA DOĞRU Kürt propagandası Lise Günlük Plan Örnekleri Makale Örnekleri Makalenin Özellikleri Maksimum Nem (Doyma Miktarı) MATEMATİK Matematik Dersleri Matematik Konum MATEMATİK SOHBETLERİ Mısır Piramitleri Miktar (Azlık - Çokluk) Zarfları Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti MİR SUİKASTI modül Modüler Aritmetik Mona Lisa Altın Oran Muallim Naci Mutlak Değer Mutlak Değerin Özellikleri Mutlak Nem (Varolan Nem) Namık Kemal Nemlilik Nedir Niteleme Sıfatları NUTUK’TA ANLATMIŞTI Nüfus Nüfusun Kıtalara Dağılımı Okyanuslar ve Denizler Okyanuslarla Denizlerin Karşılaştırılması Olağanüstü Yetenekler Orantıyla Çözüm Orojenez (Dağ Oluşumu) Ortak Çarpan Osmanlı Devleti ÖKLİD Önemli Özdeşlikler Örnek Örnek Autocad Çizimi Özel İsim Özel Konum Özel Paraleller Paralellerin Özellikleri PERELMAN Plan PROBLEM Projeksiyon Projeksiyon Sistemleri Rakam Rasyonel Üssün Genişletilmesi ya da Sadeleştirilmesi Reel sayılar Rüzgar Aşındırması Rüzgar Biriktirmesi Rüzgarın Hızı Rüzgarın Hızını Etkileyen Etmenler Rüzgarlar Rüzgarlar ve Özellikleri Sanal alem Sarkıt-Dikit Sayı Basamakları ve Sayı Sistemleri Sayı Kavramı Sayı Sıfatları Sayılar Sayıların Sınıflandırılması Sıcak Kuşak İklimlerinin Ortak Özellikleri Sıcak Su Kaynakları Sıcaklık Etmenleri Sıcaklık Nedir Sıfat (Ön Ad) Sıfat Türleri Sinan Kukul Siyasi ve İdari Haritalar Soğuk Su Kaynakları Somut kavramlar SORU Soru Sıfatları Soru Zamirleri Soru Zarfları Soyut kavramlar Sözcüklerde Anlam Özellikleri Sözcüklerin Yapısı Sözcükte Anlam Standart cv örneği Su Bölümü Çizgisi Süper Hafıza Teknikleri Sürekli Yerleşmeler Tarama Yöntemi Tasarımda Altın Oran Taşların Çözülmesi Tek basamaklı asal sayılar Temel (Gerçek) Anlam Temel Anlam Temel Kavramlar TEOREM Terim Anlam Topoğrafya Haritaları Toprak Oluşumu Transgresyon – Regrasyon Traverten Troposferde Yoğunlaşma Biçimindeki Yağışlar Türemiş Sözcükler Türkçe Dersleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURUCUSU VE İLK CUMHURBAŞKANI ATATÜRK TÜRKİYE ÖVÜNEBİLİR Türkiye-Fransa-İngiltere Kredi Antlaşması Türkiye-Suriye Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması Türkiye’de Doğal Nüfus Artış Hızı Türkiye’de Göçlerin Nedenleri Türkiye’de Göller Türkiye’de Görülen İklim Tipleri Türkiye’de İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme Türkiye’de Orojenez Türkiye’de Sıcak Su Kaynaklarının Dağılışı Türkiye’deki Karstik Şekiller Türkiye’nin Matematiksel Konumu Türkiye’nin Coğrafi Konumu Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Özellikleri Türkiye’yi Çevreleyen Denizler Üçüncü bölümde ise ölçme-değerlendirme Üçüncü Çember Çizimi Ünlem Varlıklara Verilişlerine Göre Varlıkların Oluşlarına Göre Volkanlardan Çıkan Maddeler Vücutta Altın Oran Yağış Miktarını Etkileyen Etmenler Yağış ve Özellikleri Yer - Yön Zarfları Yer altı Sularının Bulunuş Biçimleri Yeraltı Suları ve Kaynaklar Yerde Yoğunlaşma Biçimindeki Yağışlar Yerleşme Yerleşme Tipleri Yerleşmeyi Sınırlayan Etmenler Yerli Kaya Gölleri Yıllara Göre Nüfus Sayımları ve Sonuçları Yüksek Öğretmen Okulu Yüzde Altın Oran Yüzdeki altın oran YÜZYILIMIZIN DAHİSİ Zaman Zarfları Zamir (Adıl) Zarf (Belirteç) zin Dilekçesi Neden Yazılır