5 Ekim 2019 Cumartesi

İç Güçler ve Etkileri

İç Güçler ve Etkileri ile ilgili görsel sonucu

Faaliyetleri için gerekli enerjiyi yerin içinden alan güçlerdir. İç güçlerin oluşturduğu yerşekilleri dış güçler tarafından aşındırılır. İç güçlerin oluşturduğu hareketlerin bütününe tektonik hareket denir. Bunlar;
  1. Orojenez
  2. Epirojenez
  3. Volkanizma
  4. Depremler’dir.

UYARI : İç kuvvetler gerekli olan enerjiyi mantodan alır. Deniz tabanı yayılmaları, kıta kaymaları, kıta yaylanmaları, dağ oluşumu ve tektonik depremler mantodaki hareketlerden kaynaklanır.

Orojenez (Dağ Oluşumu)


Jeosenklinallerde biriken tortul tabakaların kıvrılma ve kırılma hareketleriyle yükselmesi olayına dağ oluşumu  ya da orojenez denir. Kıvrım hareketleri sırasında yükselen bölümlere antiklinal, çöken bölümlere ise senklinal adı verilir. Antiklinaller kıvrım dağlarını, senklinaller ise çöküntü alanlarını oluşturur.

Jeosenklinal : Akarsular, rüzgarlar ve buzullar, aşındırıp, taşıdıkları maddeleri deniz ya da  okyanus tabanlarında biriktirirler. Tortullanmanın görüldüğü bu geniş alanlara jeosenklinal denir.

Fay

Yerkabuğu hareketleri sırasında şiddetli yan basınç ve gerilme kuvvetleriyle blokların birbirine göre yer değiştirmesine fay denir.
Fay elemanları şunlardır:

Yükselen Blok : Kırık boyunca birbirine göre yer değiştiren bloklardan yükselen kısma denir.

Alçalan Blok : Kırık boyunca birbirine göre yer değiştiren bloklardan alçalan kısma denir.

Fay atımı : Yükselen ve alçalan blok arasında beliren yükseklik farkına fay atımı denir.

Fay açısı : Dikey düzlem ile fay düzlemin yaptığı açıya fay açısı denir.

Fay aynası : Fay oluşumu sırasında yükselen ve alçalan blok arasındaki yüzey kayma ve sürtünme nedeniyle çizilir., cilalanır. Parlak görünen bu yüzeye fay aynası denir.

Faylar boyunca yüksekte kalan yerkabuğu parçalarına horst adı verilir. Buna karşılık faylar boyunca çöken kısımlara graben denir. Horstlar kırık dağlarını, grabenler ise çöküntü hendeklerini oluşturur.


Türkiye’de Orojenez

Türkiye’deki dağlar Avrupa ile Afrika kıtaları arasındaki Tetis jeosenklinalinde bulunan tortul tabakaların orojenik hareketi sonucunda oluşmuştur. Kuzey Anadolu  ve Toros Dağları Alp Orojenezi’nin Türkiye’deki kuzey ve güney kanadını oluşturmaktadır. Ege bölgesi’ndeki horst ve grabenler de aynı sistemin içinde yer almaktadır.

Epirojenez

Karaların toptan alçalması ya da yükselmesi olayına epirojenez denir. Bu hareketler sırasında yeryüzünde geniş kubbeleşmeler ile yayvan büyük çukurlaşmalar olur. Orojenik hareketlerin tersine epirojenik hareketlerde tabakaların duruşunda bozulma söz konusu değildir. Dikey yönlü hareketler sırasındaki yükselmelerle jeoantiklinaller, çukurlaşmalar sırasında ise okyanus çanakları, yani jeosenklinaller  oluşur.


UYARI : III. Zaman sonları, IV. Zamanın başlarında Anadolu’nun epirojenik olarak yükselmesi ortalama yükseltiyi artırmıştır. Bu nedenle Anadolu’da yüksek düzlükler geniş yer kaplar.

Transgresyon – Regrasyon

Epirojenik hareketlere bağlı olarak her devirde kara ve deniz seviyeleri değişmiştir. İklim değişiklikleri ya da tektonik  hareketler nedeniyle denizin karalara doğru ilerlemesine transgresyon (deniz ilerlemesi) , denizin çekilmesine regresyon (deniz gerilemesi) denir.

Volkanizma

Yerin derinliklerinde bulunan magmanın patlama ve püskürme biçiminde yeryüzüne çıkmasına volkanizma denir. Volkanik hareketler sırasında çıkan  maddeler bir baca etrafında yığılarak yükselir ve volkanlar (yanardağlar) oluşur.

Volkan Bacası : Mağmanın yeryüzüne ulaşıncaya kadar geçtiği yola volkan bacası denir.

Volkan Konisi : Lav, kül, volkan bombası gibi volkanik maddelerin üst üste yığılması ile oluşan koni biçimli yükseltiye volkan konisi, koni üzerinde oluşan çukurluğa krater denir.

Volkanlardan Çıkan Maddeler

Volkanlardan çıkan maddeler değişik isimler alır :

  • Lav
  • Volkan Bombası
  • Volkan Külü
  • Volkanik Gazlar

Lav

Volkanlardan çıkarak yeryüzüne kadar ulaşan eriyik haldeki malzemeye lav denir. Lavın içerisindeki SİO2 (Silisyum dioksit) oranı lavın tipini ve volkanizmanın karakterini belirler.

Asit Lav : SİO2 % 66 ise asit lavlar oluşur. Fazla akıcı değillerdir.

Orta Tip Lav : SİO2 oranı % 33 - % 66 ise lav orta tiptir. Bu tip lavların çıktığı volkanlarda volkanik kül miktarı azdır.

Bazik Lav : SİO2 oranı < % 33 ise lav bazik karakterli ve akıcıdır. Patlamasız, sakin bir püskürme oluşur. 

Volkan Bombası : Volkan bacasından atılan lav parçalarının havada dönerek soğuması ile oluşur.

Volkan Külü : Gaz püskürmeleri sırasında oluşan, basınçlı volkan bacasından çıkan küçük taneli malzemeye kül denir.
Volkanik küllerin bir alanda birikmesiyle volkanik tüfler oluşur.

Volkanik Gazlar : Volkanizma sırasında subuharı, karbon dioksit, kükürt gibi gazlar magmadan hızla ayrışarak yeryüzüne çıkar. Büyük volkanik bulutların oluşmasını sağlar.

Püskürme Şekilleri

Volkanik hareketlerin en yoğun olduğu yerler, yerkabuğunun zayıf olduğu noktalar, çatlaklar ve yarıklardır.
Magmanın yeryüzüne ulaştığı yere göre adlandırılan, merkezi çizgisel ve alansal olarak üç değişik püskürme şekli vardır :

Merkezi Püskürme : Magma yeryüzüne bir noktadan çıkıyorsa, buna merkezi püskürme denir.

Çizgisel Püskürme : Magma yeryüzüne bir yarık boyunca çıkıyorsa, buna çizgisel püskürme denir.

Alansal Püskürme : Magma yeryüzüne yaygın bir alandan çıkıyorsa, buna alansal püskürme denir.

Volkan (Yanardağ) Biçimleri

Volkanların yapısı ve biçimleri yeryüzüne çıkan magmanın bileşimine, miktarına ve çıktığı yere göre değişir.

Tabla Biçimindeki Volkanlar : Akıcı lavların geniş alanlara yayılmaları sonucunda oluşur. Örneğin Hindistan’daki Dekkan Platosu

Kalkan Biçimindeki Volkanlar : Akıcı lavların bir bacadan çıkarak birikmesi sonucunda oluşan, geniş alanlı ve kubbemsi bir görünüşe sahip volkanlardır.
Örneğin : Güneydoğu Anadolu’daki Karacadağ Volkanı

Koni Biçimindeki Volkanlar : Magmadan değişik dönemlerde yükselen, farklı karakterdeki malzemenin birikmesi ile oluşur. Bu volkanların kesitinde, farklı karakterdeki malzeme katmanları ardarda  görüldüğü için tabakalı volkanlar da denir.
Örneğin  ülkemizdeki Erciyes, Nemrut, Hasan ve Ağrı volkanları koni biçimli volkanlardır.

Tüf Konileri : Volkanlardan çıkan küllerin ve diğer kırıntılı maddelerin birikmesi ile oluşan konilere denir.
Örneğin ülkemizde Kula ve Karapınar çevresindeki koniler kül konileridir.

Volkanik Kuşaklar

Yeryüzünde bilinen volkanların sayısı binlere ulaşmasına karşın ancak 516 kadarı tarihi çağlarda faaliyet göstermiş, bu nedenle aktif volkanlar olarak kabul edilmişlerdir. Yerkabuğunu bloklar halinde bölen kırıklar üzerinde bulunan volkanlar, bir çizgi doğrultusunda sıralanmakta adeta kuşak oluşturmaktadır.

Dünya’daki Volkanlar

Dünya üzerindeki aktif volkanlar üç ana bölgede toplanmıştır. Volkanların en yoğun olduğu bölge Pasifik Okyanusu’nun kenarlarıdır. Volkanların aktif olduğu ikinci bölge Alp-Himalaya kıvrım kuşağı, üçüncü bölge ise okyanus ortalarıdır.

Okyanus Ortaları

Yerkabuğunun üst bölümünü oluşturan sial okyanus tabanlarında daha incedir. Bu ince kabuk mantodaki yükselici hareketler nedeniyle yırtılarak ayrılır. Ayrılma bölgesi adı verilen bu bölümden magma yükselir ve okyanus tabanına yayılır. Bu durum okyanus ortalarında aktif volkanların bulunmasının nedenidir.

Türkiye’deki Volkanlar

Alp-Himalaya kıvrım kuşağında yer alan Türkiye’de volkanlar, tektonik hatlara uygun olarak beş bölgede yoğunlaşmıştır. Ancak günümüzde Türkiye’de aktif volkan bulunmamaktadır.

Depremler

Yerkabuğunun derinliklerinde doğal nedenlerle oluşan salınım ve titreşim hareketleridir. Yerkabuğunun titreşimi sırasında değişik özellikteki dalgalar oluşmakta ve bunlar depremin merkezinden çevreye doğru farklı hız ve özellikle yayılmaktadır. Deprem dalgaları P, S, L dalgaları olarak 3 çeşittir. Depremlere neden olan olayların kaynaklandığı yerden uzaklaşıldıkça depremin etkisi azalır. Oluşum nedenlerine göre depremler, 3 gruba ayrılır :
  • Volkanik Depremler
  • Çökme Depremleri
  • Tektonik Depremler

P, S, L Dalgaları

P dalgaları (Primer dalgalar), titreşim hareketi ile yayılma doğrultusunun aynı yönde olduğu ve yayılma hızının en fazla olduğu dalgalardır.

S dalgaları (Sekonder dalgalar), titreşim hareketlerinin yayılma doğrultusuna dik ve bir düzlem üzerinde aşağı yukarı olduğu dalgalardır.

L dalgaları (Longitidunal dalgalar), yüzey dalgaları veya uzun dalgalar olarak da tanımlanır. Bu dalgaların hızları diğer dalgalara göre daha azdır.

Volkanik Depremler

Aktif volkanların bulunduğu yerlerde, patlama ve püskürmelere bağlı oluşan yer sarsıntılarıdır. Etki alanları dardır.

Çökme Depremleri

Bu tür depremler, eriyebilen taşların bulunduğu yerlerdeki yer altı mağaralarının tavanlarının çökmesiyle oluşur. Ayrıca kömür ocaklarının ve galerilerinin çökmesi de bu tür depremlere neden olur. Çok küçük ölçülü sarsıntılardır. Etki alanları dar ve zararları azdır.

Tektonik Depremler

Yerkabuğunun üst katlarındaki kırılmalar sırasında oluşan yer sarsıntılarıdır. Bu sarsıntılar çevreye deprem dalgaları olarak yayılır. Yeryüzünde oluşan depremlerin büyük bölümü tektonik depremlerdir. Etki alanları geniş, şiddetleri fazladır. En çok can ve mal kaybına neden olan depremlerdir. Örneğin ülkemizde 1995’te Afyon’un Dinar ilçesinde, 1998’de Adana’da oluşan depremler tektonik kökenlidir.

UYARI : Tektonik depremlerin en etkili olduğu alanlar dış merkez ve yakın çevresidir.

Depremin İç ve Dış Merkezi

Depreme neden olan olayın kaynaklandığı noktaya odak, iç merkez ya da hiposantr denir. Yeryüzünde depremin iç merkezine en yakın olan noktaya ise, dış merkez ya da episantr denir. Depremin en şiddetli olduğu episantrdan uzaklaşıldıkça depremin etkisi  azalır. Yer sarsıntıları sismograf ile kaydedilir. Deprem’in şiddeti günümüzde Richter ölçeğine göre değerlendirilir.

Depremin Etkileri ve Korunma Yolları

Depremler önceden tahmin edilmesi mümkün olmayan yer hareketleridir. Ancak alınacak bazı önlemlerle depremlerin zarar derecesi azaltılabilir.

Depremin Etkileri : Depremin yıkıcı etkisi deprem şiddetine, dış merkeze (episantr) olan uzaklığa, zeminin yapısına, binaların özelliğine ve kütlenin eski ya da yeni oluşuna bağlı olarak değişir.

Depremden Korunma Yolları

Depremin yıkıcı etkisi birtakım önlemlerle azaltılabilir. Bunun için,
  • Yerleşim yerlerini deprem kuşakları dışında seçmek
  • Yerleşim birimlerini sağlam araziler üzerinde kurmak
  • İnşaatlarda depreme dayanıklı malzemeler kullanmak
  • Çok katlı yapılardan kaçınmak gerekir.

Deprem Kuşakları

Genç kıvrım – kırık kuşakları yerkabuğunun en zayıf yerleridir. Bu nedenle bu bölgeler volkanik hareketlerin sebep olduğu depremlerin sık görüldüğü yerlerdir.

  • Dünya’daki Deprem Kuşakları

Depremlerin görüldüğü alanlar volkanik kuşaklarla ve fay hatlarıyla uyum içindedir. Aktif volkanların en etkili olduğu Pasifik okyanusu kenarları birinci derece deprem kuşağıdır. Anadolu’nun da içinde bulunduğu Alp-Himalaya kıvrım kuşağı ikinci derece, okyanus ortaları ise üçüncü derece deprem kuşağıdır.

  • Türkiye’de Deprem Kuşakları

Alp-Himalaya kıvrım kuşağında bulunan Anadolu’nun büyük bir bölümü ikinci derece deprem kuşağında yer alır. Bu durum Anadolu’nun jeolojik gelişimini henüz tamamlamadığını gösterir. Türkiye’deki deprem kuşakları 5 grupta toplanır :

I.                    Dereceden Deprem Kuşağı : Tektonik çukurluklar ve aktif kırık hatları yakınındaki alanlardır. Burada meydana gelen depremler büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olur. 

II.                  Dereceden Deprem Kuşağı : Depremlerin birinci derece deprem kuşağındakine oranla daha az zarar verdiği alanlardır.

III.                Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların az zararla geçtiği alanlardır.

IV.                Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az zararla ya da zararsız geçtiği alanlardır.



V.                  Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az olduğu ya da hiç hissedilmediği alanlardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Labels

'fahişe ve hayat kadınlarına yönelik tecavüz 1 + 1 = 4 1 Den 100 E Kadar Asal Sayılar 1 Neden Asal Sayı Değildir 1 sayısı hakkında geçmişten günümüze yapılan çalışmalar 2 basamaklı asal sayılar Açısal Hız Adres değişikliği ile ilgili dilekçe örneği Afiş Nasıl Yapılır Afiş Örnekleri Afiş Tasarımındaki Kriterler Ahali Mübadelesi Antlaşması Akarsu Akımı (Debisi) Akarsu Akış Hızı Akarsu Havzası (Su Toplama Alanı) Akarsu Rejimi Akarsular ALÇAK GÖNÜLLÜ Almanak Türkiye 1923 - 1929 Yılları Almanak Türkiye 1930 - 1939 Yılları Almanak Türkiye 1940 - 1949 Yılları Almanak Türkiye 1950 - 1959 Yılları Almanak Türkiye 1960 - 1969 Yılları Almanak Türkiye 1970 - 1979 Yılları Almanak Türkiye 1980 - 1989 Yılları Almanak Türkiye 1990 - 1999 Yılları Almanak Türkiye İndeksi Altın Oran Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir Altın oran cetveli Altın Oran Cetveli ve Kullanımı Altın oran cetvelinin kullanıldığı yerler Altın Oran Fibonacci Altın Oran Formülü Altın Oran Hakkında Bilinmeyenler Altın Oran Hesaplama Altın Oran İndeksi Altın Oran Kabe Mucizesi Altın Oran Kullanımı ve Tarihçesi Altın Oran Mimarlık Altın Oran Nasıl Hesaplanır Altın Oran Nedir Altın oran nerelerde bulunur Altın oran nerelerde bulunur sorusuna cevaplar Altın Oran Nerelerde Kullanılır Altın Oran Örnekleri Altın Oran Tarihçesi Altın Oran Tarihi Altın Oran ve Vücudumuz Altın Oran Vücut Altın Oran Yüz Altın Oran Yüz Hesaplaması Altın oranı kim buldu Altın Oranın en küçük sayı değeri Altın Oranın Önemi Altın Oranını Kullanıldığı Yerler Amasya Genelgesi Anayasa Mahkemesi Anı otobiyografisi Anı Örnekleri Anılarla Atatürk ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU ANNELER GÜNÜ ANNELER GÜNÜ - GÜZEL SÖZLER ANNELER GÜNÜ - ŞİİRLER ANNELER GÜNÜ - YAZI Aralarında Asal Sayı Hesaplama Aralarında Asal Sayılar Aralarinda asal nedir Ardışık Sayılar Asal Sayılar İndeksi Asal sayısı hakkında bilgi ASKERLE GÜREŞ ATA'NIN ÖLÜMÜ BÜYÜK KAYIPTIR ATATÜRK ATATÜRK HAFTASI ATATÜRK HAFTASI ŞİİRLERİ ATATÜRK İLKELERİ ATATÜRK İNKILÂPLARI ATATÜRK'ÜN ANKARAYA GELİŞİ ATATÜRK'ÜN YAŞAMI Atmosfer ve özellikleri Atmosfer’in Katları Atmosferde Bulunan Gazlar Autocad Çizim Örnekleri Ayçiçeği Altın Oran Ayçiçeği altın oran geçmişi Ayrıntılı cv örneği Babürşah'ın Babürname Adlı Eseri Bağıl Nem Bağıl Nemi Artıran Etkenler Bağlaç Basamak ve Taban Basınç Merkezlerinin Yakınlığı Basit Modeling Basit Sözcükler Başbakan Menderes Parti Grubu Belediye Dilekçe Örneği Belediyesi Başkanlığı Belgisiz Sıfatlar Belirli Gün ve Haftalar İndeksi Belirtme Sıfatları BENİM ADIM ATA DEĞİL Beynimin İçinde Ne Var Beynimizin Gizemi Beynimizle ilgili sorular Beyrut'ta Bir Doğal Sayının Tam Bölenleri Bir Doğal Sayının Tam Bölenlerinin Sayısı Birim (Etkisiz) Eleman Birinci bölümde okulun adı Birinci Dünya Savaşı Birleşme Özelliği Biyografi Örneği Biyografi Örnekleri Biyografilerin Özellikleri Boylam Boylamın Etkileri Bölme Bölünebilme Bölünebilme Kurallar Bölünebilme Kuralları Buca Cezaevi'nde siyasi mahkumları Buzul Oluşumu ve Hareketi Buzul Türleri Buzullar Buzulların Aşındırma Şekilleri Buzulların Biriktirme Şekilleri Celal Bayar'ın Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Cenap Şahabettin CEVAP CHP Meclis Grubu Cins İsim Coğrafi Konum Coğrafya Bilgileri Çam kozalağı Çarpan Kavramı Çarpanlara Ayırma Konu Anlatımı Çarpanlara Ayırma Soruları Çevre kirliliği ile ilgili kompozisyon örneği Çıkarma Çizgi (grafik) Ölçek Çizgi Ölçeği Kesir Ölçeğe Çevirme Çizgisel Hız ÇOCUKLUĞU GENÇLİĞİ Çözüm Değişme Özelliği Deniz Suyunun Hareketleri Deniz suyunun Sıcaklığı Deniz Suyunun Tuzluluğu Dış Güçler ve Etkileri Diğer Anı Türündeki Eserler Dilekçe Nasıl Yazılır (Örneği) Dilekçe Örneği İndeksi Dilekçe yazılırken dikkat edilmesi gereken konular Dilimizi korumak ile ilgili kompozisyon örneği Doğadaki Altın Oran Doğal Nüfus Artış Hızı (Doğurganlık Hızı) Doğal Sayılar ve Ardışık Toplamları Drafting ve Annotation Durum (Hal) Zarfları Dünya Yıllık Nüfus Artış Hızı Dünya’da Görülen İklim Tipleri Dünya’da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya’da Nüfus Dünya’nın Günlük Hareketi Dünya’nın Hareketleri Dünya’nın Oluşumu ve İç Yapısı Dünya'nın Şekli Dünyanın Altın Oran Noktası DÜNYANIN GÖZÜNDE ATATÜRK Dünyanın Şekli ve Boyutları Ebob (En Büyük Ortak Bölen Ebob Ekok Edat (İlgeç) Ek Halindeki Zamirler Ekok (En Küçük Ortak Kat) Eksen Çevresindeki Hareketi Ekvatoral İklimin Özellikleri En Büyük Asal Sayı Kaçtır Enlem Enlemin Etkileri Ermeniler Faiz Problemleri Faiz ve Karışım Problemleri Fay Nedir Fibonacci ardışıkları Fiziki Haritalar Fiziksel (Mekanik) Çözülme Gazeteci Ahmet Emin Yalman Geçici Yerleşmeler Genel Haritalar Gerçek Uzunluğu Hesaplama Göl Tipleri Gölgelendirme Yöntemi Göller Göller Yöresi Göllerin Özellikleri Grip salgını Güneş Işınlarının Atmosferde Dağılışı Güneş Işınlarının Yeryüzüne Değme Açısı Güneş Sistemi’nin Oluşumu Günlük Hareketin Sonuçları Harita Harita Bilgisi Harita Çizimi Harita Hesaplamaları Harita Ölçeği Harita Türleri Haritadaki Uzunluğu Hesaplama Haritadaki Uzunlukların Karşılaştırılması Haritalarda Bozulmalar Haritalarda Yer şekillerinin Gösterilmesi Herhangi Bir Tabana Göre İşlemler Hikaye Nasıl Yazılır Hikaye Nedir Hikaye Örnekleri İcra Dilekçesi Nasıl Yazılır İcra Nedir İcra takibi yolları İç Güçler ve Etkileri İKİ KUTBUN ALTIN ORAN NOKTASI ARAFAT KULESİDİR ikili işlem İkinci bölümde ise öğrenci Kazanımları İkiz asallar İklim Tipleri İklimin Doğal Bitki Örtüsüne Etkisi İklimin İnsan ve Çevre Üzerindeki Etkileri İklimin Tarım Koşullarına Etkisi İklimin Toprak Oluşumuna Etkisi İlgi Zamiri İlkel Zaman İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İnsan Vücudunda Altın Oran İnsan Vücudunda Altın Oran Hesaplama İnsan Vücudunda Altın Oranın görüldüğü yerler İnsan Vücudunda Altın Oranın Hesaplaması İnsan yüzü İnsan Yüzünde Altın Oran İnsan Yüzündeki Altın Oranı Nasıl Hesaplanmaktadır İnsandaki işaret parmakları İsim (Ad) İsim (Ad) Türleri İsimlerde Küçültme İsmaili Mezhebi cemaat İstifa Dilekçe Örneği İstifa Etmek İstiklal Mahkemesinin üyeleri İşe Girmek İçin Cv Örnekleri İşlem Nedir İşlemin Özellikleri İşten Ayrılma İşten Çıkarılma İyelik Zamirleri İZ İzin Dilekçe Örneği İzin Dilekçesi Nasıl Yazılır İzin Dilekçesi Örneği İzohipslerin Özellikleri Jeolojik Zamanlar Jeomorfoloji Nedir Kabartma Yöntemi KABE’NİN ORJİNALİNDEKİ EN VE BOY ORANI ALTIN ORANI VERİR Kalıcı Kar Sınırı KANIT Kapalılık Özelliği Karasal İklimin Doğal Bitki Örtüsü Karasal İklimin Özellikleri Karışım Problemleri Karstik Birikim Şekilleri Karstik Aşınım Şekilleri Karstik Şekiller Kelime Halineki Zamirler Kesir Ölçeği Çizgi Ölçeğe Çevirme Kesir Ölçek Kır Yerleşmeleri Kırım Savaşı Kimyasal Çözülme Kira Kontratı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Kira kontratı koşulları nelerdir Kira kontratı özel koşulları nelerdir Kompozisyon Örnekleri Komutanların Hükümete bir uyarı mektubu Konularına Göre Haritalar Kore Savaşı Kök Sözcükler Köklü İfadeler Köklü İfadenin Üslü Biçimde Yazılması Köklü Sayılarda İşlemlemler Kroki Kumullar Kural KURTULUŞ SAVAŞI'NA DOĞRU Kürt propagandası Lise Günlük Plan Örnekleri Makale Örnekleri Makalenin Özellikleri Maksimum Nem (Doyma Miktarı) MATEMATİK Matematik Dersleri Matematik Konum MATEMATİK SOHBETLERİ Mısır Piramitleri Miktar (Azlık - Çokluk) Zarfları Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti MİR SUİKASTI modül Modüler Aritmetik Mona Lisa Altın Oran Muallim Naci Mutlak Değer Mutlak Değerin Özellikleri Mutlak Nem (Varolan Nem) Namık Kemal Nemlilik Nedir Niteleme Sıfatları NUTUK’TA ANLATMIŞTI Nüfus Nüfusun Kıtalara Dağılımı Okyanuslar ve Denizler Okyanuslarla Denizlerin Karşılaştırılması Olağanüstü Yetenekler Orantıyla Çözüm Orojenez (Dağ Oluşumu) Ortak Çarpan Osmanlı Devleti ÖKLİD Önemli Özdeşlikler Örnek Örnek Autocad Çizimi Özel İsim Özel Konum Özel Paraleller Paralellerin Özellikleri PERELMAN Plan PROBLEM Projeksiyon Projeksiyon Sistemleri Rakam Rasyonel Üssün Genişletilmesi ya da Sadeleştirilmesi Reel sayılar Rüzgar Aşındırması Rüzgar Biriktirmesi Rüzgarın Hızı Rüzgarın Hızını Etkileyen Etmenler Rüzgarlar Rüzgarlar ve Özellikleri Sanal alem Sarkıt-Dikit Sayı Basamakları ve Sayı Sistemleri Sayı Kavramı Sayı Sıfatları Sayılar Sayıların Sınıflandırılması Sıcak Kuşak İklimlerinin Ortak Özellikleri Sıcak Su Kaynakları Sıcaklık Etmenleri Sıcaklık Nedir Sıfat (Ön Ad) Sıfat Türleri Sinan Kukul Siyasi ve İdari Haritalar Soğuk Su Kaynakları Somut kavramlar SORU Soru Sıfatları Soru Zamirleri Soru Zarfları Soyut kavramlar Sözcüklerde Anlam Özellikleri Sözcüklerin Yapısı Sözcükte Anlam Standart cv örneği Su Bölümü Çizgisi Süper Hafıza Teknikleri Sürekli Yerleşmeler Tarama Yöntemi Tasarımda Altın Oran Taşların Çözülmesi Tek basamaklı asal sayılar Temel (Gerçek) Anlam Temel Anlam Temel Kavramlar TEOREM Terim Anlam Topoğrafya Haritaları Toprak Oluşumu Transgresyon – Regrasyon Traverten Troposferde Yoğunlaşma Biçimindeki Yağışlar Türemiş Sözcükler Türkçe Dersleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURUCUSU VE İLK CUMHURBAŞKANI ATATÜRK TÜRKİYE ÖVÜNEBİLİR Türkiye-Fransa-İngiltere Kredi Antlaşması Türkiye-Suriye Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması Türkiye’de Doğal Nüfus Artış Hızı Türkiye’de Göçlerin Nedenleri Türkiye’de Göller Türkiye’de Görülen İklim Tipleri Türkiye’de İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme Türkiye’de Orojenez Türkiye’de Sıcak Su Kaynaklarının Dağılışı Türkiye’deki Karstik Şekiller Türkiye’nin Matematiksel Konumu Türkiye’nin Coğrafi Konumu Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Özellikleri Türkiye’yi Çevreleyen Denizler Üçüncü bölümde ise ölçme-değerlendirme Üçüncü Çember Çizimi Ünlem Varlıklara Verilişlerine Göre Varlıkların Oluşlarına Göre Volkanlardan Çıkan Maddeler Vücutta Altın Oran Yağış Miktarını Etkileyen Etmenler Yağış ve Özellikleri Yer - Yön Zarfları Yer altı Sularının Bulunuş Biçimleri Yeraltı Suları ve Kaynaklar Yerde Yoğunlaşma Biçimindeki Yağışlar Yerleşme Yerleşme Tipleri Yerleşmeyi Sınırlayan Etmenler Yerli Kaya Gölleri Yıllara Göre Nüfus Sayımları ve Sonuçları Yüksek Öğretmen Okulu Yüzde Altın Oran Yüzdeki altın oran YÜZYILIMIZIN DAHİSİ Zaman Zarfları Zamir (Adıl) Zarf (Belirteç) zin Dilekçesi Neden Yazılır