5 Ekim 2019 Cumartesi

Akarsular

akarsular ile ilgili görsel sonucu

Yeryüzünün şekillenmesinde en büyük paya sahip dış güç akarsulardır. Yüzey sularının eğimli bir yatak içinde toplanıp akmasıyla akarsu oluşur. Akarsular küçükten büyüğe doğru dere, çay, öz, ırmak ve nehir şeklinde sıralanır. Bir akarsuyun doğduğu yere akarsu kaynağı, döküldüğü yere akarsu ağzı denir. Bir akarsu, birbirine bağlanan küçük, büyük, dar veya geniş birçok koldan oluşan bir sistemdir. Bu sistemin en uzun ve su bakımından en zengin olan kolu ana akarsudur.

Akarsu Havzası (Su Toplama Alanı)

Akarsuyun tüm kollarıyla birlikte sularını topladığı bölgeye akarsu havzası denir. Bir akarsu havzasının genişliği iklim koşullarına ve yüzey şekillerine bağlıdır.

Akarsu havzaları iki bölümde incelenir :


  • Açık Havza : Sularını denize ulaştırabilen havzalara açık havza denir. Örnek : Yeşilırmak, Kızılırmak, Yenice, Sakarya, Susurluk, Gediz, Küçük Menderes, Büyük Menderes, Aksu, Göksu, Seyhan, Ceyhan, Fırat, Dicle Çoruh

  • Kapalı Havza : Sularını denize ulaştıramayan  havzalara kapalı havza denir. Kapalı havzaların oluşmasındaki temel etken yer şekilleridir. Sıcaklık ve nem koşulları da kapalı havzaların oluşmasında etkilidir. Örnek : Van Gölü Kapalı Havzası, Tuz Gölü Kapalı Havzası, Konya Kapalı Havzası, Göller Yöresi Kapalı Havzası, Aras, Kura

UYARI : Sularını Hazar Denizi’ne boşaltan Aras ve Kura ırmakları kapalı havza oluşturur.

Su Bölümü Çizgisi

Birbirine komşu iki akarsu havzasını birbirinden ayıran sınıra su bölümü çizgisi denir.
Su bölümü çizgisi genellikle dağların doruklarından geçer. Su bölümü çizgisi;
·         Kurak bölgelerde,
·         Bataklık alanlarda,
·         Karistik alanlarda çoğunlukla belirsizdir.

Akarsu Akış Hızı

Akarsuyun akış hızı yatağın her iki kesitinde farklıdır. Suyun hızı yanlarda, dipte ve su yüzeyinde sürtünme nedeniyle azdır. Suyun en hızlı aktığı yer akarsuyun en derin yerinin üzerinde ve yüzeyin biraz altındadır.  Akarsu yatağında suyun en hızlı aktığı noktaları birleştiren çizgiye hız çizgisi (talveg) denir. Akış hızı, yatağın eğimi ve genişliği ile taşınan su miktarına bağlı olarak değişir.

Akarsu Akımı (Debisi)

Akarsuyun herhangi bir kesitinden birim zamanda geçen su miktarına (m3) akım veya debi denir. Akarsuyun akımı yıl içerisinde değişir. Akım, akarsuyun çekik döneminde az, kabarık döneminde fazladır. Akarsu akımını;
·         Yağış miktarı rejimi
·         Yağış tipi
·         Zeminin özelliği
·         Kaynak suları
·         Sıcaklık ve buharlaşma koşulları
etkiler.

Akarsu Rejimi

Akarsuyun akımının yıl içerisinde gösterdiği değişmelere rejim ya da akım düzeni denir. Akarsu rejimini belirleyen temel etken havzanın yağış rejimidir. Yağışların az, sıcaklık ve buharlaşmanın fazla olduğu dönemlerde akarsu akımı düşer. Yağışların fazla olduğu ve kar erimelerinin görüldüğü dönemlerde akım yükselir.

Akarsu rejimleri 4 tiptir.

Düzenli Rejim : Akımı yıl içerisinde fazla değişmeyen akarsuların rejim tipidir.

Düzensiz Rejim : Akımı yıl içerisinde büyük değişmeler gösteren akarsuların rejim tipidir.

Karma Rejim : Farklı iklim bölgelerinden geçen akarsuların rejim tipidir. Örneğin : Nil Nehri

Sel Tipi Rejim : İlkbahar yağışları ve kar erimeleri ile bol su taşıyan, yaz aylarında ise suları yok denecek kadar azlan akarsuların rejim tipidir. Örneğin ülkemizdeki İç Anadolu Bölgesi akarsuları.

İklim Bölgelerine Göre Akarsu Rejimleri

Sıcaklık ve yağış koşulları ile akarsuların taşıdıkları su miktarı ve akım düzeni arasında sıkı bir ilişki vardır. Farklı iklim bölgelerindeki akarsuların rejimleri birbirinden farklı olabilir. Ancak iklim bölgelerinin yüksek ve karlı bölümlerindeki akarsuların rejimleri benzerdir. Kar erimelerinin olduğu dönemlerden akım yükselir. Kış aylarında kar yağışının fazla olması akımın düşük olmasına neden olur.

Yağmurlu Ekvatoral İklimde Akarsu Rejimi : Bu iklim tipinde yağışlar bol ve yağış rejimi düzenli olduğu için Ekvatoral bölge akarsuları yıl boyunca bol su taşır. Örneğin Amazon ve Kongo nehirleri.

Yağmurlu Okyanusal İklimde Akarsu Rejimi : Bu iklim tipinde yağışların bol ve düzenli olması nedeniyle akarsular yıl boyunca bol su taşır. Örneğin İngiltere’deki Thames Nehri

Muson İkliminde Akarsu Rejimi : Bu iklim tipinde yaz yağışları nedeniyle akım yükselir. Kış kuraklığı akım düşer. Örneğin Ganj ve İndus nehirleri.

Akdeniz İkliminde Akarsu Rejimi : Yaz kuraklığına, sıcaklık ve buharlaşmanın fazlalığına bağlı olarak yaz aylarında akım düşüktür. Kışın yağışlar, ilkbaharda kar erimeleri ile yükselir.

Türkiye Akarsularının Özellikleri

  1. Türkiye’nin dağlık ve engebeli bir ülke olması nedeniyle, akarsularımızın boyu genellikle kısadır.
  2. Yağışlı ve kar erimelerinin olduğu dönemlerde taşan, kurak dönemlerde ise kuruyacak derecede suları azalan akarsularımızın rejimleri düzensizdir.
  3. Karadeniz Bölgesi’ndeki akarsularımızın dışındakiler genellikle bol su taşımazlar.
  4. Akarsularımız rejimlerinin düzensiz ve yatak eğimlerinin fazla olması nedeniyle ulaşıma uygun değildir.
  5. Türkiye bugünkü görünümünü 3. ve 4. zamandaki orojenik ve epirojenik hareketlerle kazanmıştır. Bu nedenle akarsularımız henüz denge profiline ulaşamamıştır.

UYARI : Türkiye’deki akarsuların yatak eğimleri ve akış hızları fazla olduğundan hidro-elektrik potansiyelleri yüksektir.

Taban Seviyesi, Denge Profili

Akarsuların döküldükleri deniz ya da göl yüzeyine taban seviyesi denir. Deniz yüzeyi ana taban seviyesini oluşturur. Göl yüzeyi ya da kapalı havza yüzeyi yerel taban seviyesi diye adlandırılır. Akarsular aşındırma ve biriktirmesini taban seviyesine göre yapar. Yatağını taban seviyesine indirmiş olan akarsular aşındırma ve biriktirme faaliyetini dengelemiştir. Aşınım ve birikimin eşitlendiği bu profile denge profili denir.

Plato, Peneplen

Akarsuların amacı bulundukları bölgeyi aşındırarak deniz seviyesine yaklaştırmak diğer bir deyişle denge profiline ulaşmaktır.  Akarsuyun aşınım sürecinde görülen şekiller; plato ve peneplendir.

Plato : Akarsu vadileriyle derince yarılmış düz ve geniş düzlüklerdir.

Peneplen : Geniş arazi bölümlerinin, akarsu aşınım faaliyetlerinin son döneminde deniz seviyesine yakın hale indirilmesiyle oluşmuş, az engebeli şekle peneplen (yontukdüz) denir.

UYARI : Bir akarsuyun denge profiline ulaşabilmesi ve arazinin peneplen haline gelebilmesi için tektonik hareketlerin görülmediği milyonlarca yıllık bir süre gerekmektedir.

Denge Profilinin Bozulması

İklim değişikliklerinde ve tektonik hareketlere bağlı olarak deniz seviyesinin alçalması ya da yükselmesi taban seviyesinin değişmesine neden olur. Taban seviyesinin alçalması ya da yükselmesi de akarsuyun denge profilinin bozulmasına neden olur.

Taban Seviyesinin Alçalması

Taban seviyesinin alçalması, akarsuyun denge profilini bozarak akarsuyun aşındırma ve taşıma gücünün artmasına neden olur. Bu nedenle akarsu yatağına gömülür.

Taban Seviyesinin Yükselmesi

Taban seviyesinin yükselmesi, akarsuyun denge profilini bozarak akarsuyun taşıma gücünün azalmasına neden olur. Bu nedenle akarsu menderesler çizerek birikim yapar.

Menderes : Akarsuyun geni vadi tabanı içinde, eğimin azalması nedeniyle yaptığı bükümlere denir.

Akarsuların Aşındırma Şekilleri :

Dış güçler içerisinde en geniş alana yayılmış, nemli bölgelerde ve orta enlemlerde etkili olan en önemli dış güç akarsulardır. Akarsular aşındırma ve biriktirme yaparak yeryüzünü şekillendirir. Akarsu, hızının ve kütlesinin yaptığı etki le yatağı derine doğru kazar, yatağı boyunca kopardığı veya erittiği maddeleri taşır. Akarsu aşındırması ile oluşan şekiller vadi ve dev kazanıdır.

UYARI : Akarsuların aşındırmasında yatak eğimi temel etkendir. Çünkü yatak eğimi akarsuyun akış hızını belirler. Yatak eğiminin fazla olduğu yukarı bölümlerinde derinlemesine aşındırma daha belirgindir.

Vadi

Akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli  inişi bulunan, uzun çukurluklardır. Akarsuların aşındırma gücüne, zeminin yapısına ve aşınım süresine bağlı olarak çeşitli vadiler oluşur.

UYARI : Vadi tabanları tarım, bahçecilik, ulaşım ve yerleşme bakımından elverişli alanlardır.

Çentik (Kertik) Vadi : Akarsuların derine aşındırmasıyla oluşan V şekilli, tabansız, genç vadilere çentik vadi ya da kertik denir.
Türkiye’nin bugünkü görünümünü 3. ve 4. zamanda kazanmış olması nedeniyle, Türkiye akarsuları henüz denge profiline ulaşmamış, geç akarsulardır. Bu nedenle ülkemizde çok sayıda çentik (kertik) vadi bulunmaktadır.

Yarma Vadi (Boğaz) : Akarsuyun, iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik, tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür. Türkiye’de çok sayıda yarma vadi (boğaz) bulunur.
Karadeniz Bölgesi’nde, Yeşilırmak üzerinde, Şahinkaya yarma vadisi, Marmara Bölgesi’nde, Sakarya üzerinde Geyve Boğazı, Akdeniz Bölgesi’nde Atabey deresi üzerinde Atabey Boğazı başlıca örnekleridir.

Kanyon Vadi : Klaker gibi dirençli ve çatlaklı taşlar içinde, akarsuyun derinlemesine aşındırmasıyla oluşur. Vadinin yamaç eğimleri çok dik olup, 90 dereceyi bulur. Kanyon vadiler Türkiye’de Toroslar’da yaygın olarak görülür. Antalya’daki Köprülü Kanyon, ülkemizdeki güzel bir örnektir.

Tabanlı Vadi : Akarsu, yatağını taban seviyesine yaklaştırınca derine aşınım yavaşlar. Yatak eğiminin azalması akarsuyun menderesler çizerek yanal aşındırma yapmasına neden olur. Yanal aşındırmanın artması ile tabanlı vadiler oluşur.

Menderes

Akarsu yatak eğiminin azalması, akarsuyun akış hızının ve aşındırma gücünün azalmasına neden olur. Akarsu büklümler yaparak akar. Akarsuyun geniş vadi tabanı içinde, eğimin azalması nedeniyle yaptığı büklümlere menderes denir. Menderesler yapan akarsuyun, uzunluğu artar ancak akımı azalır.

Taban seviyesinin alçalması nedeniyle menderesler yapan bir akarsuyun, yatağına gömülmesiyle oluşan şekle gömük menderes denir.

Dev Kazanı

Akarsuların şelale yaparak döküldükleri yerlerde, hızla düşen suların ve içindeki taş, çakıl gibi maddelerin çarptığı yeri aşındırmasıyla oluşan yeryüzü şeklidir. Akdeniz Bölgesi’ndeki Manavgat ve Düden şelalelerinin düküldükleri yerlerde güzel dev kazanı örnekleri bulunur.

Akarsu Biriktirme Şekilleri

Akarsular aşındırdıkları maddeleri beraberinde taşır. Yatak eğimleri azaldığında akarsuların aşındırma ve taşıma gücü de azalır. Bu nedenle taşıma güçlerinin azaldığı yerde taşıdıkları maddeleri biriktirirler.

UYARI : Akarsuların yatak eğimi azaldığında hızları, aşındırma ve taşıma güçleri azalır. Biriktirmedeki, temel etken yatak eğimin azalmasıdır.

Birikinti Konisi : Yamaçlardan inen akarsular, aşındırdıkları maddeleri eğimin azaldığı eteklerde biriktirir. Yarım koni şeklindeki bu birikimlere birikinti konisi adı verilir. Birikinti konileri zamanla gelişerek verimli tarım alanı durumuna gelebilir.

Dağ Eteği Ovası : Bir dağın yamaçlarından inen akarsular taşıdıkları maddeleri eğimin azaldığı yerde birikinti konileri şeklinde biriktirirler. Zamanla birikinti konilerinin birleşmesiyle  oluşan hafif dalgalı düzlüklere dağ eteği ovası adı verilir.

Dağ İçi Ovası : Dağlık alanların iç kısımlarında, çevreden gelen akarsuların taşıdıkları maddeleri eğimin azaldığı yerlerde biriktirmesi ile oluşan ovalardır. Türkiye gibi engebeli ülkelerde dağ içi ovaları çok görülür.

Taban Seviyesi Ovası : Akarsuların taban seviyesine ulaştığı yerlerde, eğimin azalması nedeniyle taşıdığı maddeleri biriktirmesi ile oluşturduğu ovalardır. Bu tür ovalarda akarsular menderesler yaparak akar. Gediz ve Menderes akarsularının aşağı bölümlerindeki ovalar bu türdendir.

Seki (Taraça) : Yatağına alüvyonlarını yaymış olan akarsuyun yeniden canlanarak yatağını kazması ve derinleştirmesi sonucunda oluşan basamaklardır. Taban seviyesinin alçalması nedeniyle, tabanlı bir vadide akan akarsuyun aşındırma gücü artar. Yatağını derine doğru kazan akarsu vadi tabanına gömülür. Eski vadi tabanlarının yüksekte kalması ile oluşan basamaklara seki ya da taraça denir.

Kum Adası (Irmak Adası) : Akarsuların yatak eğimlerinin azaldığı geniş vadi tabanlarından taşıdıkları maddeleri biriktirmesi ile oluşan şekillerdir.
Kum adaları akarsuyun taşıdığı su miktarı ve akış hızına bağlı olarak yer değiştirirler. Kum adaları üzerinde yoğun bir bitki örtüsünün bulunması kum adalarının yer değiştirmediğini gösterir.

Delta : Akarsuların denize ulaştıkları yerlerde taşıdıkları maddeleri biriktirmesiyle oluşan üçgen biçimli alüvyal ovalardır. Deltalar, taban seviyesi ovalarının bir çeşididir. Onlardan ayrılan yönü biriktirmenin deniz içinde olmasıdır. Bu nedenle deltanın oluşabilmesi için;
  • Gel-git olayının belirgin olmaması
  • Kıyının sığ olması
  • Kıyıda güçlü bir akıntının bulunmaması
  • Akarsu ağzında eğimin azalması gerekir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Labels

'fahişe ve hayat kadınlarına yönelik tecavüz 1 + 1 = 4 1 Den 100 E Kadar Asal Sayılar 1 Neden Asal Sayı Değildir 1 sayısı hakkında geçmişten günümüze yapılan çalışmalar 2 basamaklı asal sayılar Açısal Hız Adres değişikliği ile ilgili dilekçe örneği Afiş Nasıl Yapılır Afiş Örnekleri Afiş Tasarımındaki Kriterler Ahali Mübadelesi Antlaşması Akarsu Akımı (Debisi) Akarsu Akış Hızı Akarsu Havzası (Su Toplama Alanı) Akarsu Rejimi Akarsular ALÇAK GÖNÜLLÜ Almanak Türkiye 1923 - 1929 Yılları Almanak Türkiye 1930 - 1939 Yılları Almanak Türkiye 1940 - 1949 Yılları Almanak Türkiye 1950 - 1959 Yılları Almanak Türkiye 1960 - 1969 Yılları Almanak Türkiye 1970 - 1979 Yılları Almanak Türkiye 1980 - 1989 Yılları Almanak Türkiye 1990 - 1999 Yılları Almanak Türkiye İndeksi Altın Oran Altın Oran (Fi Sayısı) Nedir Altın oran cetveli Altın Oran Cetveli ve Kullanımı Altın oran cetvelinin kullanıldığı yerler Altın Oran Fibonacci Altın Oran Formülü Altın Oran Hakkında Bilinmeyenler Altın Oran Hesaplama Altın Oran İndeksi Altın Oran Kabe Mucizesi Altın Oran Kullanımı ve Tarihçesi Altın Oran Mimarlık Altın Oran Nasıl Hesaplanır Altın Oran Nedir Altın oran nerelerde bulunur Altın oran nerelerde bulunur sorusuna cevaplar Altın Oran Nerelerde Kullanılır Altın Oran Örnekleri Altın Oran Tarihçesi Altın Oran Tarihi Altın Oran ve Vücudumuz Altın Oran Vücut Altın Oran Yüz Altın Oran Yüz Hesaplaması Altın oranı kim buldu Altın Oranın en küçük sayı değeri Altın Oranın Önemi Altın Oranını Kullanıldığı Yerler Amasya Genelgesi Anayasa Mahkemesi Anı otobiyografisi Anı Örnekleri Anılarla Atatürk ANKARA'NIN BAŞKENT OLUŞU ANNELER GÜNÜ ANNELER GÜNÜ - GÜZEL SÖZLER ANNELER GÜNÜ - ŞİİRLER ANNELER GÜNÜ - YAZI Aralarında Asal Sayı Hesaplama Aralarında Asal Sayılar Aralarinda asal nedir Ardışık Sayılar Asal Sayılar İndeksi Asal sayısı hakkında bilgi ASKERLE GÜREŞ ATA'NIN ÖLÜMÜ BÜYÜK KAYIPTIR ATATÜRK ATATÜRK HAFTASI ATATÜRK HAFTASI ŞİİRLERİ ATATÜRK İLKELERİ ATATÜRK İNKILÂPLARI ATATÜRK'ÜN ANKARAYA GELİŞİ ATATÜRK'ÜN YAŞAMI Atmosfer ve özellikleri Atmosfer’in Katları Atmosferde Bulunan Gazlar Autocad Çizim Örnekleri Ayçiçeği Altın Oran Ayçiçeği altın oran geçmişi Ayrıntılı cv örneği Babürşah'ın Babürname Adlı Eseri Bağıl Nem Bağıl Nemi Artıran Etkenler Bağlaç Basamak ve Taban Basınç Merkezlerinin Yakınlığı Basit Modeling Basit Sözcükler Başbakan Menderes Parti Grubu Belediye Dilekçe Örneği Belediyesi Başkanlığı Belgisiz Sıfatlar Belirli Gün ve Haftalar İndeksi Belirtme Sıfatları BENİM ADIM ATA DEĞİL Beynimin İçinde Ne Var Beynimizin Gizemi Beynimizle ilgili sorular Beyrut'ta Bir Doğal Sayının Tam Bölenleri Bir Doğal Sayının Tam Bölenlerinin Sayısı Birim (Etkisiz) Eleman Birinci bölümde okulun adı Birinci Dünya Savaşı Birleşme Özelliği Biyografi Örneği Biyografi Örnekleri Biyografilerin Özellikleri Boylam Boylamın Etkileri Bölme Bölünebilme Bölünebilme Kurallar Bölünebilme Kuralları Buca Cezaevi'nde siyasi mahkumları Buzul Oluşumu ve Hareketi Buzul Türleri Buzullar Buzulların Aşındırma Şekilleri Buzulların Biriktirme Şekilleri Celal Bayar'ın Cumhurbaşkanlığı Adaylığı Cenap Şahabettin CEVAP CHP Meclis Grubu Cins İsim Coğrafi Konum Coğrafya Bilgileri Çam kozalağı Çarpan Kavramı Çarpanlara Ayırma Konu Anlatımı Çarpanlara Ayırma Soruları Çevre kirliliği ile ilgili kompozisyon örneği Çıkarma Çizgi (grafik) Ölçek Çizgi Ölçeği Kesir Ölçeğe Çevirme Çizgisel Hız ÇOCUKLUĞU GENÇLİĞİ Çözüm Değişme Özelliği Deniz Suyunun Hareketleri Deniz suyunun Sıcaklığı Deniz Suyunun Tuzluluğu Dış Güçler ve Etkileri Diğer Anı Türündeki Eserler Dilekçe Nasıl Yazılır (Örneği) Dilekçe Örneği İndeksi Dilekçe yazılırken dikkat edilmesi gereken konular Dilimizi korumak ile ilgili kompozisyon örneği Doğadaki Altın Oran Doğal Nüfus Artış Hızı (Doğurganlık Hızı) Doğal Sayılar ve Ardışık Toplamları Drafting ve Annotation Durum (Hal) Zarfları Dünya Yıllık Nüfus Artış Hızı Dünya’da Görülen İklim Tipleri Dünya’da İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Dünya’da Nüfus Dünya’nın Günlük Hareketi Dünya’nın Hareketleri Dünya’nın Oluşumu ve İç Yapısı Dünya'nın Şekli Dünyanın Altın Oran Noktası DÜNYANIN GÖZÜNDE ATATÜRK Dünyanın Şekli ve Boyutları Ebob (En Büyük Ortak Bölen Ebob Ekok Edat (İlgeç) Ek Halindeki Zamirler Ekok (En Küçük Ortak Kat) Eksen Çevresindeki Hareketi Ekvatoral İklimin Özellikleri En Büyük Asal Sayı Kaçtır Enlem Enlemin Etkileri Ermeniler Faiz Problemleri Faiz ve Karışım Problemleri Fay Nedir Fibonacci ardışıkları Fiziki Haritalar Fiziksel (Mekanik) Çözülme Gazeteci Ahmet Emin Yalman Geçici Yerleşmeler Genel Haritalar Gerçek Uzunluğu Hesaplama Göl Tipleri Gölgelendirme Yöntemi Göller Göller Yöresi Göllerin Özellikleri Grip salgını Güneş Işınlarının Atmosferde Dağılışı Güneş Işınlarının Yeryüzüne Değme Açısı Güneş Sistemi’nin Oluşumu Günlük Hareketin Sonuçları Harita Harita Bilgisi Harita Çizimi Harita Hesaplamaları Harita Ölçeği Harita Türleri Haritadaki Uzunluğu Hesaplama Haritadaki Uzunlukların Karşılaştırılması Haritalarda Bozulmalar Haritalarda Yer şekillerinin Gösterilmesi Herhangi Bir Tabana Göre İşlemler Hikaye Nasıl Yazılır Hikaye Nedir Hikaye Örnekleri İcra Dilekçesi Nasıl Yazılır İcra Nedir İcra takibi yolları İç Güçler ve Etkileri İKİ KUTBUN ALTIN ORAN NOKTASI ARAFAT KULESİDİR ikili işlem İkinci bölümde ise öğrenci Kazanımları İkiz asallar İklim Tipleri İklimin Doğal Bitki Örtüsüne Etkisi İklimin İnsan ve Çevre Üzerindeki Etkileri İklimin Tarım Koşullarına Etkisi İklimin Toprak Oluşumuna Etkisi İlgi Zamiri İlkel Zaman İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İnsan Vücudunda Altın Oran İnsan Vücudunda Altın Oran Hesaplama İnsan Vücudunda Altın Oranın görüldüğü yerler İnsan Vücudunda Altın Oranın Hesaplaması İnsan yüzü İnsan Yüzünde Altın Oran İnsan Yüzündeki Altın Oranı Nasıl Hesaplanmaktadır İnsandaki işaret parmakları İsim (Ad) İsim (Ad) Türleri İsimlerde Küçültme İsmaili Mezhebi cemaat İstifa Dilekçe Örneği İstifa Etmek İstiklal Mahkemesinin üyeleri İşe Girmek İçin Cv Örnekleri İşlem Nedir İşlemin Özellikleri İşten Ayrılma İşten Çıkarılma İyelik Zamirleri İZ İzin Dilekçe Örneği İzin Dilekçesi Nasıl Yazılır İzin Dilekçesi Örneği İzohipslerin Özellikleri Jeolojik Zamanlar Jeomorfoloji Nedir Kabartma Yöntemi KABE’NİN ORJİNALİNDEKİ EN VE BOY ORANI ALTIN ORANI VERİR Kalıcı Kar Sınırı KANIT Kapalılık Özelliği Karasal İklimin Doğal Bitki Örtüsü Karasal İklimin Özellikleri Karışım Problemleri Karstik Birikim Şekilleri Karstik Aşınım Şekilleri Karstik Şekiller Kelime Halineki Zamirler Kesir Ölçeği Çizgi Ölçeğe Çevirme Kesir Ölçek Kır Yerleşmeleri Kırım Savaşı Kimyasal Çözülme Kira Kontratı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Kira kontratı koşulları nelerdir Kira kontratı özel koşulları nelerdir Kompozisyon Örnekleri Komutanların Hükümete bir uyarı mektubu Konularına Göre Haritalar Kore Savaşı Kök Sözcükler Köklü İfadeler Köklü İfadenin Üslü Biçimde Yazılması Köklü Sayılarda İşlemlemler Kroki Kumullar Kural KURTULUŞ SAVAŞI'NA DOĞRU Kürt propagandası Lise Günlük Plan Örnekleri Makale Örnekleri Makalenin Özellikleri Maksimum Nem (Doyma Miktarı) MATEMATİK Matematik Dersleri Matematik Konum MATEMATİK SOHBETLERİ Mısır Piramitleri Miktar (Azlık - Çokluk) Zarfları Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti MİR SUİKASTI modül Modüler Aritmetik Mona Lisa Altın Oran Muallim Naci Mutlak Değer Mutlak Değerin Özellikleri Mutlak Nem (Varolan Nem) Namık Kemal Nemlilik Nedir Niteleme Sıfatları NUTUK’TA ANLATMIŞTI Nüfus Nüfusun Kıtalara Dağılımı Okyanuslar ve Denizler Okyanuslarla Denizlerin Karşılaştırılması Olağanüstü Yetenekler Orantıyla Çözüm Orojenez (Dağ Oluşumu) Ortak Çarpan Osmanlı Devleti ÖKLİD Önemli Özdeşlikler Örnek Örnek Autocad Çizimi Özel İsim Özel Konum Özel Paraleller Paralellerin Özellikleri PERELMAN Plan PROBLEM Projeksiyon Projeksiyon Sistemleri Rakam Rasyonel Üssün Genişletilmesi ya da Sadeleştirilmesi Reel sayılar Rüzgar Aşındırması Rüzgar Biriktirmesi Rüzgarın Hızı Rüzgarın Hızını Etkileyen Etmenler Rüzgarlar Rüzgarlar ve Özellikleri Sanal alem Sarkıt-Dikit Sayı Basamakları ve Sayı Sistemleri Sayı Kavramı Sayı Sıfatları Sayılar Sayıların Sınıflandırılması Sıcak Kuşak İklimlerinin Ortak Özellikleri Sıcak Su Kaynakları Sıcaklık Etmenleri Sıcaklık Nedir Sıfat (Ön Ad) Sıfat Türleri Sinan Kukul Siyasi ve İdari Haritalar Soğuk Su Kaynakları Somut kavramlar SORU Soru Sıfatları Soru Zamirleri Soru Zarfları Soyut kavramlar Sözcüklerde Anlam Özellikleri Sözcüklerin Yapısı Sözcükte Anlam Standart cv örneği Su Bölümü Çizgisi Süper Hafıza Teknikleri Sürekli Yerleşmeler Tarama Yöntemi Tasarımda Altın Oran Taşların Çözülmesi Tek basamaklı asal sayılar Temel (Gerçek) Anlam Temel Anlam Temel Kavramlar TEOREM Terim Anlam Topoğrafya Haritaları Toprak Oluşumu Transgresyon – Regrasyon Traverten Troposferde Yoğunlaşma Biçimindeki Yağışlar Türemiş Sözcükler Türkçe Dersleri Türkiye Büyük Millet Meclisi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURUCUSU VE İLK CUMHURBAŞKANI ATATÜRK TÜRKİYE ÖVÜNEBİLİR Türkiye-Fransa-İngiltere Kredi Antlaşması Türkiye-Suriye Dostluk ve İyi Komşuluk Antlaşması Türkiye’de Doğal Nüfus Artış Hızı Türkiye’de Göçlerin Nedenleri Türkiye’de Göller Türkiye’de Görülen İklim Tipleri Türkiye’de İklim ve Doğal Bitki Örtüsü Türkiye’de Nüfus ve Yerleşme Türkiye’de Orojenez Türkiye’de Sıcak Su Kaynaklarının Dağılışı Türkiye’deki Karstik Şekiller Türkiye’nin Matematiksel Konumu Türkiye’nin Coğrafi Konumu Türkiye’nin Coğrafi Konumu ve Özellikleri Türkiye’yi Çevreleyen Denizler Üçüncü bölümde ise ölçme-değerlendirme Üçüncü Çember Çizimi Ünlem Varlıklara Verilişlerine Göre Varlıkların Oluşlarına Göre Volkanlardan Çıkan Maddeler Vücutta Altın Oran Yağış Miktarını Etkileyen Etmenler Yağış ve Özellikleri Yer - Yön Zarfları Yer altı Sularının Bulunuş Biçimleri Yeraltı Suları ve Kaynaklar Yerde Yoğunlaşma Biçimindeki Yağışlar Yerleşme Yerleşme Tipleri Yerleşmeyi Sınırlayan Etmenler Yerli Kaya Gölleri Yıllara Göre Nüfus Sayımları ve Sonuçları Yüksek Öğretmen Okulu Yüzde Altın Oran Yüzdeki altın oran YÜZYILIMIZIN DAHİSİ Zaman Zarfları Zamir (Adıl) Zarf (Belirteç) zin Dilekçesi Neden Yazılır