Kira Kontratı Örneği, kira kontratı 2011 yılına kadar "6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun" ile düzenleniyordu. Ancak 2011 yılından sonra yapılan değişiklikler ile birlikte "6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu" kapsamına alınmıştır. Bu kanun ile ev sahibi-kiracı ilişkisinden çok bir borçlu alacaklı ilişkisine dönüşmüştür.
Kira kontratı koşulları nelerdir ?
Kira kontratları, genellikle özel koşullar ve genel koşullar olmak üzere ikiye ayrılır. İlgili mevzuata aykırı olmadığı sürece bu koşullar geçerli olacağı için anlaşma yapılmadan önce bu koşulların iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Kira kontratı koşulları belirlenirken iki tarafında karşılıklı olarak onayının olması gerekmektedir.
Kiralanacak mülkün Belediye'den ruhsata elverişli olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Ayrıca kiracı eğer kontrat işleminde vekil kullanıyorsa, ev sahibinin gerçek vekili olup olmadığı da araştırılmalıdır. Eğer kira kontratı uzun vadeli yapılacaksa, kira kontratının noter huzurunda gerçekleştirilmesi ve mümkünse tapu kaydına bu konu ile ilgili şerh konulması da çok büyük önem taşımaktadır.
Kira kontratı özel koşulları nelerdir ?
"6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu" kapsamına göre kira kontratı şöyle şekillenmiştir: " Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanmasını kiracıya bırakmaya, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira ücretini ödemeye üstlendiği sözleşme (Madde 299)." Aslında yukarıda belirtilen madde ile kira kontratının tanımı net olarak belirtilmiştir. Ancak buna rağmen ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlıklar çıkmaya devam ediyor. Hatta bu anlaşmazlıklar mahkemeye kadar varabiliyor. Bu nedenle, yeni çıkartılan kanunla tartışmalı konulara daha net yaklaşımlar sergilediği görülüyor.
Kira kontratı genel koşulları nelerdir ?
Bu koşullar genellikle Borçlar Kanunu'na göre hazırlanır. Hemen hemen tüm sözleşmelerde bulunur. Genellikle bu kanunda belirtilen konuların özeti olarak bilinmektedir. Genellikle yukarıda bahsettiğimiz borçlar kanunun maddelerinde genel koşullar belirlenmiştir.
Kira kontratı yenilenmesi durumunda uygulanacak kira artışı ne kadar olmalı ?
Eğer daha önce taraflar arasında bu konuda herhangi bir anlaşma yapılmamışsa kira bedeli, bir önceki yılın üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla hakim tarafından, kiralanan kişinin durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
Kira kontratı imzalanırken dikkat edilmesi gerekenler hususlar
- Kira kontratı imzalanırken karşı tarafın mal varlığı araştırılmalıdır. Eğer yoksa yasal vekillik durumuna bakılır.
- Kontrat da belirtilen kiraya verilen mal varlığının adresinin doğruluğu kontrol edilmelidir.
- Kira bedeli ve artış oranı net olarak belirtilmelidir.
- Kiracının adı soyadı ve TC kimlik numarasının yazılı olduğuna dikkat edilmesi gerekir.
- Taraflar kontratı birlikte varsa kefiller huzurunda imzalamaya dikkat etmelidirler.
- Kira bedelinin mal sahibine ne zaman, nasıl ödeneceğine ait bilgiler yer almalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder