İcra dilekçe örnekleri, icra hukukunda gerek borcunu ödeyemeyen, gerekse ödemeyen borçluların taşınır ve taşınmaz mal varlığının üzerine alacaklı kişinin talebiyle, devlet aracılığıyla el konulması, bunların paraya çevrilmesiyle alacağın tahsil edilmesi için icra takibi açılır.
İcra takibinin açılması içinde alacaklının ya da alacaklı vekilinin icra dairesine takipte bulunması gerekir. Alacaklı elinde bulunan belgelere göre ya da borcu doğuran sebeplere göre takip yollarına başvurulur. Bunları yapmak için icra dilekçesi hazırlanması gerekir.
İcra takibi yolları
- Kambiyo senetlerine mahsus haciz ile takip
- İlamsız takip
- İlamlı takip
İcra dairesine başvuruda bulunan alacaklı, bu yöntemlerden hangisini tercih ettiyse buna uygun şekilde borçluya ödeme emri gönderilir. Ödeme emrini alan borçlunun tebligatı aldıktan sonra, yasal süre içerisinde itiraz hakkı bulunmaktadır. Borca süresi içinde itiraz edilmezse ya da itiraza rağmen geçerli bir itiraz olmadığı için ödeme emri kesinleşir. İcra ödeme emrine karşı alacaklının seçtiği takip yollarına göre ve itiraz sebeplerine göre yasal itiraz süreleri de farklıdır.
Ödeme emrindeki yasal sürede borçlunun borcu ödememesi halinde, alacaklının talebiyle icra dairesi borçlunun borcu kadar mal varlığını haczeder. Alacaklı da belirli süreler içinde haciz edilen malların satışını istemek zorundadır. Taleple haciz edilmiş mallar ihaleyle satılarak, alacaklının hanesine geçirilir. Borcun tutarından fazla olanlar borçluya geri verilir.
İcra dilekçe örnekleri
İcra takip talebi dilekçe örneği
Takip Talebi
Esas Kayıt No ve Tarih
1- Alacaklının ve varsa kanuni vekilinin adı soyadı, ikametgahı, alacaklının yabancı memlekette olması halinde Türkiye'de gösterebileceği ikametgahı:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder