Biyografi Örnekleri, Biyografi, edebiyat, siyaset, sanat gibi branşlarda iyi bir üne kavuşmuş, tanınmış kişilerin, yaşamlarını, eserlerini, tecrübelerini halka ya da okuyucularına duyurmak maksadıyla yalın, açık bir dil kullanarak objektif bir bakışla yazılmakta olan inceleme yazılarına denir. Eski zamanlarda bu çeşit yazılara tercümanı hal adı verilmektedir. Bu türün divan edebiyatındaki karşılığına tezkire adı verilmektedir.
Edebiyatımızdaki ilk biyografi örneğini Ali Şir Nevai vermiştir. Biyografiler genel olarak bir kimsenin yaşam öyküsüdür. Biyografi türünde hayatları ele alınan ünlü kişilerin çalışmaları ve düşünceleri ele alınmaktadır. Bu yazılarda objektiflik, açıklık ve sadelik oldukça önemlidir. Biyografisi yazılacak kişilerin hayatları, çevreleri, yaşadığı dönemler hakkında geniş bilgi toplanması oldukça önemlidir.
Yazar eğer kendi hayatını anlatmışsa bu türe otobiyografi denir.
Biyografilerin Özellikleri:
- Biyografide maksat, bahsi geçen ismi bütün yönleri ile tanıtmaktır.
- Biyografilerde ele alınan kişinin yaşamı, karakteri, eserleri, tecrübeleri ve görüşlerinden bahsedilmelidir.
- Biyografilerde bahsi geçen kişinin doğduğu yer, çocukluğunun geçtiği ortam, öğrenim yaşamı, yaptığı çalışmalar, çalıştığı alanlar, kişiliği, başarılı olduğu alanlar, eserleri, meydana getirdiği ürünlerden bahsedilmelidir.
- Biyografiler belgelere ve örneklere dayandırılarak hazırlandığından sanat ve mesleki alanındaki tarihçiler için çok mühim bulgulardır.
- Biyografiler belgesel özelliğinde olduğundan gelecek nesillere mühim bilgilerin, tecrübelerin, fikirlerin belirtildiği kaynaklardır.
- Yansız olunmalıdır.
- Realist olunmalıdır.
- Biyografiler bilgi, belgelere, kanıt ve şahitlere dayandırılarak ele alınmalıdır.
- Biyografilerde kronolojik bir sıra takip edilebilir.
- Kişinin önemli olan yönü, değeri ve diğer kimselerden farkı belirtilmelidir.
- Biyografilerde söylentilere, varsayımlara ve asılsız bilgilere yer verilmemelidir.
- Subjektif bir tavır takınılmamalıdır. Kişinin hayatı abartılmadan ya da yerin dibine sokulmadan belirtilmelidir.
Cahit Sıtkı Tarancı, 4 Ekim 1910 yılında Diyarbakır’da dünyaya geldi. Öğrenim gördüğü Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra ise Mülkiye Mektebi’ne devam etti, kısa bir süre de Ankara Yüksek Ticaret Okulu’nda eğitim gördü. Daha sonra Sümerbank’ta memur olarak görev yaptı. 1939 yılında Paris’e gitti. Paris radyosunda Türkçe yayınlar spikerliği görevinde bulundu. 2. Dünya Savaşı’nın başladığı yıllarda yurda dönüş yaptı.
Askerliğini bitirdikten kısa bir süre sonra İstanbul’da babasının iş yerinde çalıştı. Sonraki dönemlerde Ankara Anadolu Ajansında çevirmenlik işinde çalıştı. Toprak Mahsulleri Ofisi ve Çalışma Bakanlığı’nda da bir süre görevde bulundu. Bir süre sonra geçirdiği kısmi felç sonucunda konuşma yeteneğini kaybetti. Tedavi için gittiği Viyana’da 12 Ekim 1956 yılında 46 yaşında hayatını kaybetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder